Din această sumă, 902 milioane de euro reprezintă plăți pentru beneficiarii măsurilor de investiții derulate de APDRP, iar restul plăți efectuate către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în baza măsurilor delegate.
Astfel, de la începutul derulării PNDR au fost plătiți efectiv 3,35 miliarde de euro.
Pe lângă această sumă, România a absorbit şi 561 de milioane de euro, fonduri care reprezintă avansul acordat de Comisia Europeană în momentul demarării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Cumulând avansul şi plăţile efectuate, rezultă un total de aproximativ 4 miliarde de euro (3,91 miliarde de euro) fonduri atrase pentru România de către APDRP, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie al fondurilor de peste 40% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurală.
Sfârșitul acestui an a însemnat un record al plăților efectuate de către APDRP, în luna decembrie fiind plătiți 425,56 de milioane de euro.
”Voi continua să-i încurajez pe cei care vor să înceapă o investiție prin fondurile de dezvoltare rurală, mai ales în contextul în care 2012 va fi ultimul an în care vor mai fi bani pentru multe dintre măsurile de finanțare”, spune Mihai Gavril Vădan, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Te-ar putea interesa și: