Liderul partidului de extremă dreaptă a afirmat că întoarcerea la francul francez ar reduce contribuția țării la bugetul Uniunii Europene și, mai mult, a doua mare economie a Europei nu ar mai fi obligată să participe la planurile de salvare a monedei unice, scriu jurnaliștii de la Les Echos.
Standard & Poor’s a decis să retragă ratingul AAA pentru datoria pe termen lung a Austriei, a doua ţară din zona euro care, împreună cu Franţa, îşi pierde nota de excelenţă.

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, s-a declarat sâmbătă "uimit" de momentul ales de agenţia de notaţie Standard & Poor’s pentru a retrograda ratingul mai multor state din zona euro, în contextul în care aceasta este pe cale să îşi întărească regulile bugetare.
"Într-o perioadă în care toate guvernele şi toate instituţiile europene sunt mobilizate" pentru a întări controlul conturilor publice şi guvernanţa Uniunii Europene, "rămân uimit de momentul ales de agenţia Standard and Poor’s şi, pe fond, de evaluarea sa care nu ţine cont de progresele actuale", a afirmat comisarul Barnier, într-o declaraţie transmisă AFP.