Cu numai câteva zile înainte de referendumul pentru independență din Catalonia, considerat ilegal de autoritățile spaniole, guvernul catalan a adoptat un Plan de Acțiune al Pactului Național pentru Societatea Digitală, prin care ar urma să se obțină în practică independența administrativă față de restul Spaniei, relatează El Pais, potrivit Digi24.ro.

Proiectul a fost descoperit în urma unor percheziții care au avut loc luna trecută, în baza unor acuzații că autoritățile locale ar fi pus mâna ilegal pe datele fiscale ale catalanilor.

Autoritățile spaniole au crezut inițial că aceste date urmau să fie folosite pentru a se face un recensământ, în vederea referendumului, dar acum cred că de fapt au folosit pentru crearea unui registru civil, care să stea la baza colectării de taxe.

După declararea independenței față de URSS, Estonia a pornit de la zero, în ceea ce privește administrația. Acest lucru le-a permis să folosească cele mai noi tehnologii. Acum, țara este una dintre puținele din lume în care toate taxele sunt plătite exclusiv online.

Estonienii spun că doar trei lucruri nu se pot face online în ţara lor – nu te poţi căsători, nu poţi divorţa şi nu poţi cumpăra o casă. Dar asta nu pentru că nu ar fi tehnic posibil, ci pentru că sunt decizii mult prea importante şi e nevoie de un filtru uman.