Oamenii de știință au descoperit asteroidul în urmă cu aproape 20 de ani, dar traiectoria sa de zbor l-a făcut să se piardă timp de zeci de ani, informează The Messenger.

Asteroidul FT3, descoperit în 2007, ar avea o șansă de 1 din 10 milioane de a se ciocni cu Pământul anul acesta

NASA a declarat că asteroidul FT3, descoperit pentru prima dată și apoi pierdut în 2007, ar avea o șansă de 1 din 10 milioane de a se ciocni cu Pământul, pe 5 octombrie. Forța unei astfel de coliziuni nu va duce la distrugerea planetei, dar ar putea deteriora semnificativ un continent.

Adevărata amenințare la adresa Pământului este asteroidul 29075

Adevărata amenințare la adresa Pământului, relatează MSN, este asteroidul 29075. Acesta ar lovi planeta cu o forță de 75 de miliarde de tone de TNT și, conform experților, este suficient pentru a pune ca umanitatea să dispară.

Acest asteroid are o șansă de 1 la 34.500 de a lovi Pământul pe 16 martie 2880.

NASA a reacționat deja la aceste preocupări, înainte ca informația să înceapă să devină virală, din nou, săptămâna trecută.

„Nu se cunosc amenințări ale impactului cu asteroizi în niciun moment, în secolul următor”, a declarat un purtător de cuvânt al NASA, la sfârșitul lunii noiembrie. „NASA și partenerii săi urmăresc cu mare atenție cerul pentru a găsi, urmări și clasifica asteroizii și obiectele din apropierea Pământului (NEO), inclusiv pe cele care se pot apropia de Pământ.

Ce spune NASA

„Oamenii de știință definesc apropierile de asteroizi care se află la 30 de milioane de mile de orbita Pământului drept ”close approaches” . Cu cât un asteroid este mai mare, cu atât este mai ușor de găsit de experții noștri în apărarea planetară, ceea ce înseamnă că orbitele lor în jurul soarelui sunt de obicei bine cunoscute și înțelese de ani sau chiar decenii”, a subliniat oficialul NASA.

O trecere atât de apropiată de Pământ a unui asteroid mare are loc aproximativ o dată la 7.500 de ani

La momentul descoperirii sale, în 2004, asteroidul Apophis, numit după un şarpe demonic care întruchipează răul şi haosul în mitologia egipteană antică, părea să reprezinte o ameninţare deosebită pentru Pământ, oamenii de ştiinţă prognozând o posibilă coliziune în 2029.

De atunci, observaţii mai rafinate au exclus orice risc de impact pentru cel puţin încă un secol. Cu toate acestea, următoarea sa apropiere, în 2029, va aduce asteroidul la mai puţin de o zecime din distanţa dintre Pământ şi Lună şi foarte aproape de orbitele unor sateliţi geostaţionari ai Pământului.

Se estimează că o trecere atât de apropiată de Pământ a unui asteroid de asemenea dimensiuni are loc aproximativ o dată la 7.500 de ani. Trecerea lui Apophis este prima astfel de întâlnire prevăzută cu mult timp înainte.