Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a aprobat astăzi acordarea calităţii de market maker (formator de piaţă) pentru Piraeus Bank pe titlurile de stat. Astfel, grecii de la Piraeus vor fi primii furnizori de lichiditate pe piaţa titlurilor de stat.

Conform parametrilor aprobaţi de conducerea BVB, un market maker pentru titlurile de stat trebuie să ofere un volum minim de 10 titluri de stat, atât la vaânzare, cât şi la cumpărare, pentru o perioadă de minimum 4 ore din şedinţa de tranzacţionare.

Spreadurile maxime (diferenţa dintre preţul la vânzare şi cel la cumpărare) pe care un formator de piaţă trebuie să le practice sunt de 0,25% pentru titlurile de stat cu scadenţa sub un an, de 0,76% – pentru cele cu scadenţa de 1-3 ani, de 1,20% – pentru obligaţiunile de stat cu scadenţa la 3-5 ani – şi de 1,96% – pentru cele cu scadenţa la 5-10 ani.

Totodată, pe parcursul unei luni un market maker trebuie să-şi exercite această calitate minimum 10 şedinţe.

Iniţiativa celor de la Piraeus ar putea duce la impulsionarea pieţei titlurilor de stat de la BVB şi ar putea achivala cu piaţa secundară administrată de BNR.