Circa 50 de piloti pe an sunt lasati la sol inainte de cursa deoarece au consumat bauturi alcoolice. Potrivit unui raport al Directiei Generale de Aviatie Civila din India, zeci de piloti ai curselor aeriene de pasageri pica „din plin”  testul de alcoolemie deoarece „au luat ceva la bord” chiar inainte de examinarea medicala.

Regulamentele de zbor din India spun ca pilotul si personalul din cabina nu trebuie sa consume alcool cu mai putin de 12 ore inainte de zbor. „Ne pare rau ca prindem piloti care beau in mod obisnuit si chiar cu putine ore inainte de a se urca in avion”, spune Kanu Gohain, un oficial din conducerea Directiei Generale. „Avem reguli clare in acest domeniu. In cazuri grave putem inlocui tot echipajul de zbor, iar celor vinovati le aplicam pedepse”, adauga el. Pedepsele despre care vorbeste sunt in fapt retinerea la sol timp de trei luni la prima abatere si ridicarea licentei la a doua. Cu toate acestea, circa 50 de piloti pe an isi pierd licenta.

In India sunt aproape 5.000 de piloti de aviatie civila si alti 2.500 sunt acum in faza de pregatire. Procentul celor care abia asteapta sa fie angajati la o linie aeriana este atat de mare comparativ cu numarul total al pilotilor deoarece in India piata transporturilor aeriene este in plina expansiune, cu noi rute care se deschid si sunt profitabile, cu companii care deschid din ce in ce mai multe destinatii. In acest peisaj, pilotii sunt deseori fortati sa zboare la scurt timp dupa ce au aterizat.

Cel mai recent caz s-a intamplat saptamana trecuta, duminica, in orasul Patna din estul Indiei, atunci cand un pilot era in stare vizibila de ebrietate. In urma examenului medical pe care l-a picat cu brio, zborul a fost anulat.

Sursa: Reuters