Opiniile specialiștilor sunt diversificate, unii dintre ei consideră că este o cădere de moment, în timp ce alții se așteaptă la o stabilizare a prețului la 20,000 de dolari. Criptomonedele alternative principale precum Eterul (ETH) și Chainlink (LINK) au înregistrat, de asemenea, pierderi uriașe. Investitorii s-au grăbit să obțină profit pe termen scurt, îngrijorați de un alt val de noi cumpărători, care ar putea intra în curând pe piață.

“Traderii din SUA au încercat să vândă înaintea scăderii prețului pe piețele din Asia”, a declarat John Todaro, director de cercetare instituțională la firma de analiză a criptomonedelor TradeBlock.

“Am văzut unele vânzări de la instituții financiare, dar nu semnificative”, a declarat pentru CoinDesk Chris Thomas, șeful activelor digitale la banca Swissquote din Geneva. „Momentul-cheie a fost declanșat de pozițiile asiatice care au zdruncinat piața”.

Câteva instituții financiare, inclusiv unele fonduri speculative, ar putea folosi incertitudinea de pe piață pentru a obține profit, a adăugat Todaro. Mulți dintre acești jucători financiari tradiționali din SUA și Europa au venit pe piață înaintea perioadei de creștere abruptă a bitcoin și, prin urmare, sunt mai susceptibili să se afle la niveluri de profit foarte mari, având în vedere prețurile actuale.

 

Pierderi uriașe într-o singură zi pentru Bitcoin 

De asemenea, știrile despre posibilitatea cheltuirii de două ori a aceluiași bitcoin au determinat scăderea încrederii investitorilor în imposibilitatea falsificării digitale a bitcoin. Cu toate acestea, potrivit opiniei lui Colin Harper, analist tech pentru CoinDesk, aceste știri alarmiste au apărut din cauza neînțelegerii modului de funcționare a rețelei de tip blockchain a Bitcoin. Astfel, aceeași monedă din același portofel electronic a fost înregistrată în două blocuri diferite ale rețelei, dar a fost adăugată doar o singură dată la cantitatea totală de bitcoini existentă în piață.

Dar unii investitori pot fi speriați și de faptul că nu știu ce va face noua administrație a SUA în ceea ce privește bitcoinul și criptomonedele.

Janet Yellen, alegerea președintelui Joe Biden pentru șefia Trezoreriei SUA, și-a exprimat îngrijorarea că criptomonedele ar putea fi utilizate pentru finanțarea activităților ilegale. Declarația a urmat săptămâna trecută unui apel al președintelui Băncii Centrale Europene Christine Lagarde pentru reglementarea globală a bitcoin.

„Având în vedere momentul vânzării și faptul că a fost o vânzare izolată, a firmelor americane, cum ar fi Coinbase, acest lucru ar putea indica, de asemenea, aspecte geopolitice, cu venirea administrației Biden în ultimele zile”, a spus Todaro. Janet Yellen a lansat o posibilă propunere de„ impozitare nerealizată ”, care ar avea un impact asupra investitorilor în criptomonede – și chiar pe investitorii în orice active – și ar putea avea ca rezultat unele vânzări.”

Cum văd specialiștii evoluția bitcoin

Unii specialiști spun că, scăderea prețului a apărut din cauza creșterii abrupte pentru un activ care este cu aproximativ 700% peste minimul din 2020, de 3.850 USD în martie.

„Este o piesă extrem de volatilă”, a spus Michael McCarthy, strateg la brokeraj CMC Markets din Sydney. „A reușit creșteri extraordinare și face ceea ce face bitcoin, crește și scade”.

Analistul Bloomberg, Mike McGlone, are aceeași opinie, a declarat pentru CoinDesk că, ar putea vedea bitcoin (BTC) „încercând să reziste în intervalul de 30.000 până la 40.000 de dolari până la lansarea următoarei etape a creșterii abrupte”.