ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a raportat o pierdere de 1,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului în curs, ca urmare a scăderii accentuate a cererii.

În primele trei luni ale anului trecut, compania controlată de Lakshmi Mittal a înregistrat un profit net de 2,4 miliarde de dolari.

„Principalul motiv al rezultatelor slabe raportate pentru prima parte a anului este scăderea foarte mare a cererii de oţel, ca rezultat a crizei economice globale, dar şi preţurile mici, care au dus la diminuarea drastică a producţiei”, au anunţat oficialii companiei, subliniind ca mediul economic rămâne în continuare „extrem de provocator”.

Vânzările producătorului de oţel au scăzut aproape la jumătate în primul trimestru al acestui an la 15,1 miliarde dolari, de la 29,8 miliarde dolari în aceeaşi perioadă din 2008.

ArcelorMittal a livrat în perioada analizată 16 milioane tone metrice, faţă de 29,2 milioane tone metrice în primele trei luni ale anului trecut.

Astfel, compania a anunţat că va continua să îşi reducă producţia pentru a se adapta cererii de pe piaţă.

ArcelorMittal activează şi pe piaţa din România, unde deţine patru combinate siderurgice la Galaţi, Roman, Iaşi şi Hunedoara, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi divizia autohtonă a ArcelorMittal Construction.