Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) cere Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) să constate vinovăția fostul procuror DNA Mircea Negulescu pentru comiterea infracțiunilor de cercetare abuzivă, participație improprie în modalitatea instigării la inducerea în eroare a organelor judiciare și influențarea declarațiilor.

Amintim că judecătoarele ICCJ Lucia Tatiana Rog, Lavinia Lefterache și Alina Ioana Ilie au hotărât la data de 31 octombrie 2022 achitarea lui Negulescu pentru toate faptele pentru care a fost trimis în judecată.

Decizia de achitare criticată de PICCJ

PICCJ critică în termeni duri sentința Înaltei Curți de achitare a lui Negulescu, afirmând că aceasta este una greșită, în care instanța supremă nu doar că a acceptat toate apărările inculpatului, ci chiar a adus argumente suplimentare în susținerea acestora, inclusiv prin „afirmații cinice”, transmite luju.ro.

Parchetul General cere Completului de 5 judecători al instanței supreme să desființeze sentința de achitare și să constate vinovăția lui Negulescu pentru toate acuzațiile care i se aduc, subliniind că acesta a încălcat flagrant și în mod sistematic dispozițiile procedurale privind modul de efectuare a anchetei, nesocotind în același timp drepturile persoanelor implicate prin acestea, totul doar pentru a obține denunțuri împotriva fostului deputat Vlad Cosma.

PICCJ solicită însă aplicarea deciziei privind prescripția

Chiar dacă cere ICCJ desființarea sentinței de achitare a lui Mircea Negulescu și constatarea vinovăției acestuia, PICCJ solicită instanței supreme să aplice Decizia 67 din 25 octombrie 2022 privind aplicarea deciziilor CCR privind prescripția și să dispună încetarea procesului penal, tocmai pe motiv de intervenție a prescripției.

„Vă solicit admiterea apelului, desființarea sentinței penale și să pronunțați o nouă hotărâre legală și temeinică prin care să constatați că s-a făcut dovada săvârșirii tuturor infracțiunilor pentru care inculpatul Negulescu Mircea a fost trimis în judecată, bineînțeles, conform noii încadrări juridice dispuse în cursul judecății, iar în raport de data săvârșirii faptelor, ținând cont de vinovăția acestuia și având în vedere Decizia nr. 67/2022 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, să dispuneți încetarea procesului penal”.