România a înregistrat, anul trecut, o creştere a volumului de tranzacţii M&A în special ca urmare a activităţilor desfăşurate în sectorul financiar, manufacturier, energie, agricultură şi TMT, se arată raportul 'Emerging Europe: M&A Report 2013/14', publicat de CMS şi DealWatch.

'Suntem moderat optimişti în ceea ce priveşte estimarea noastră pentru 2014 şi credem că vom asista anul acesta la o uşoară creştere a sectorului de fuziuni şi achiziţii. Ne bazăm analiza noastră şi pe ultimele luni ale anului 2013, când această creştere uşoară s-a consolidat. Credem că România are potenţialul de a deveni o piaţă foarte atractivă în următorii ani', a declarat Horea Popescu, Partener şi şeful departamentului Corporate and M&A al CMS România.

La nivel de regiune, în 2013, numărul de tranzacţii anunţate cu o valoare de peste un milion de euro a scăzut cu 2%, la un total de 2.555 de tranzacţii. După numărul de tranzacţii, cel mai activ sector în 2013 a fost cel al serviciilor, cu 484 de deal-uri încheiate reprezentând 19% din total. Sectorul minier (incluzând petrolul şi gazele) a fost desemnat cel mai important în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, cu peste 23 de miliarde de euro reprezentând peste 20% din piaţa globală. Cea mai mare tranzacţie din regiune a fost anunţată în ultimele zile ale anului, când 30% dintre acţiunile companiei ruseşti de construcţii Stroygazconsulting au fost tranzacţionate la o valoare de peste 3,5 miliarde euro.

Raportul arată că activitatea de fuziuni şi achiziţii în Europa emergentă a rămas, în esenţă, constantă în 2013, în termeni de volum al tranzacţiilor, dar a înregistrat o scădere moderată din punct de vedere al valorii tranzacţiilor, care s-au redus de la 138 de miliarde euro în 2012, la 112 miliarde euro în 2013. Cu toate acestea, experţii CMS şi DealWatch sunt optimişti în ceea ce priveşte 2014, când se aşteaptă o creştere constantă a fluxului de tranzacţii.

Piaţa M&A din Federaţia Rusă a reprezentat 31% din totalul tranzacţiilor din Europa emergentă şi 62% din valoarea totală a afacerilor în 2013. Polonia s-a clasat pe locul al doilea, cu o pondere de 14% din numărul de tranzacţii, urmată de Turcia cu 13%. Seviciile financiare M&A au reprezentat peste 10% din totalul tranzacţiilor din 2013, dar numărul de tranzacţii bancare în regiune este probabil să crească în anii următori, întrucât creditorii din Europa de Vest se retrag spre a-şi întări poziţiile şi recapitaliza operaţiunile din ţările de origine, iar băncile greceşti sunt obligate să-şi cedeze din active.

'Ne aşteptăm ca în 2014 fluxul de tranzacţii în Europa Centrală şi de Est să fie influenţat de creşterea interesului cumpărătorilor străini, precum şi de disponibilitatea în piaţă a unor companii şi active subevaluate şi a unei activităţi crescute a fondurilor de private equity', a declarat Helen Rodwell, CMS CEE Corporate Partner.

sursa: Agerpres