Piaţa locală de distribuţie IT este dominată de Net­work One Distribution (NOD), companie deţinută de omul de afaceri Iulian Stanciu, care este şi acţionar eMAG. NOD are o cotă estimată la 20% şi a avut o cifră de afaceri de 221 milioane de euro în 2016.  Următorii trei distribuitori în top sunt ELKO, ABC Data şi Asbis, care au aproximativ 50% din piaţă, iar restul este împărţit de zeci de alte firme mai mici nişate pe anumite segmente. Această piaţă este extrem de ofertantă pentru jucătorii din regiune, iar în următorii trei ani am putea avea un alt lider. „Piaţa de distribuţie este fragmentată şi ne putem aştepta la consolidări în perioada următoare“, a declarat Gabriela Gheorghe, director general ELKO Romania, numărul doi pe piaţă. La nivel regional, la începutul lunii iulie, ELKO Group a achiziționat o participație de 85% din compania suedeză Gandalf Distribution AB, unul dintre principalii distribuitori de computere și periferice din Suedia. Grupul a făcut, de asemenea, primii pași de extindere pe piața poloneză, prin contractarea unei echipe locale de vânzări. „Avem în vedere oportunităţile de extindere geografică, iar aceste acțiuni fac parte din strategia noastră de consolidare în regiune“, a adăugat Gheorghe. „Dacă ne uităm la peisajul de distribuţie de IT din România, o dată la trei-cinci ani lucrurile se schimbă iar schimbările semnificative apar o dată la cinci-şapte ani, când topul, liderii, de asemenea, se schimbă din diverse motive“, spune Oana Barbu, general manager Asibis, locul patru pe piaţă. În trecut, piaţa a fost dominată de companii precum Tornado Sistems, Scop Computers sau Omnilogic, toate companii româneşti, care în prezent se străduiesc să se menţină pe linia de plutire.

Polonezi, letoni şi bieloruşii vor locul unu

Compania Elko a fost înfiinţată în 1993 în Riga, Letonia. În prezent, grupul este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse și soluții IT din regiune, reprezentând 180 de producători și oferind o gamă largă de produse și servicii către mai mult de 7.000 de companii, producători de calculatoare, integratori de sisteme din 30 de țări în Europa și Asia Centrală. Cifra de afaceri a grupului în 2016 s-a ridicat la 1,46 miliarde dolari. În România, compania este prezentă de 18 ani, iar anul trecut a înregistrat afaceri de  62 milioane de euro. „Dacă ar fi să facem un scurt bilanţ în cifre al ultimilor cinci ani ar suna cam aşa: am dublat forţa de vânzare şi suport, am crescut în fiecare an numărul de parteneri activi, am adăugat peste zece brand-uri în portofoliu, am dublat cifra de afaceri“, spune Gabriela Gheorghe.  
ABC Data a fost înfiinţată în 1990, la Varşovia, Polonia. Compania a intrat pe piaţa locală în 2014 cu obiectivul de a intra în top cinci jucători în maximum trei ani.  Polonezii, care sunt lideri în Europa Centrală şi de Est, se află în prezent pe locul trei pe piaţa locală. Compania a înregistrat anul trecut afaceri de 52 milioane de euro. 
Asbis şi-a început activitatea în 1990, în Belarus, iar în 1995 s-a înființat societatea-holding în Cipru şi sediul central s-a mutat la Limasol. Reţeaua de distribuție este  formată din 47 de depozite în 29 de ţări. Această reţea livrează produse pentru clienţii din 86 de ţări. Grupul Asbis are afaceri anuale de peste 1 miliard de euro. Compania a înregistrat afaceri de 46,5 milioane de euro anul trecut pe piaţa locală. 

 

Cel mai mare distribuitor din Europa, prezent în România

Tech Data, cel mai mare distribuitor IT din Europa, şi-a întărit poziția în România, în urma achiziţiei Avnet Technology Solutions. Valoarea tranzacţiei a fost de 2,6 miliarde de dolari. Tech Data a împărţit portofoliul în două categorii majore:  Endpoint Solutions şi Advanced Solutions. Prima categorie include PC-uri, telefoane mobile şi accesorii, imprimante, periferice, iar a doua tehnologii pentru DataCenter. „Tech Data îşi consolidează poziţia în România, iar partenerii noştri de distribuţie vor simţi în timp scurt anvergura noii companii“, a declarat Paul Micheş, country general manager pentru Tech Data România.

Este necesară existenţa unui cadru economic şi legislativ clar şi coerent, foarte important pentru evoluţia unui business care se află mereu în interdependenţă cu piaţa şi întreg mediul socio-politic. Gabriela Gheorghe, director general, ELKO Romania