Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice, este realizat în România începând din 1996.

"Deşi comparativ cu trimestrul 1 din 2012 suntem încă pe creştere, reducerea valorii trimestriale de la 3,13 la 3,05 mld. lei arată clar tendinţa de gripare a pieţei farmaceutice, din păcate din cauza constrângerilor şi nu a nevoilor.
Prognoza rămâne modestă, deoarece la nivelul ultimelor 12 luni rata de creştere este marginală: +0,2% în volum, +2,2% în zile de tratament şi +4,5% în lei, respectiv 0,0% în euro. La nivel de ansamblu pentru anul 2013, menţinem prognoza de creştere la +1,4% în lei, ceea ce va putea însemna o scădere în euro sau dolari, funcţie de evoluţia cursurilor de schimb. În condiţiile termenelor de plata prelungite, la nivel de ansamblu problema finanţării este esenţială, iar la nivelul companiilor (de la cele mai mici, farmaciile, până la cele mai mari, companiile producătoare) supravieţuirea este o strategie de interes. Autorităţile rămân cu misiunea de a găsi concomitent soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu, ceea ce nu pare fezabil la nivelul actual de finanţare în perspectiva multianuală", a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim România, potrivit unui comunicat.

Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi în trimestrul 1/2013 s-a ridicat la 3,05 miliarde lei, în creştere cu 4,3% faţă de trimestrul 1/2012.
Medicamentele pe bază de reţetă din farmacii, au atins o valoare de 2,17 miliarde lei, în creştere cu 2,5%. Medicamentele fără prescripţie au atins o valoare de 0,48 miliarde lei, în creştere cu 10,3%, iar segmentul de spital a atins 0,41 miliarde lei, în creştere cu 7,9% faţă de trimestrul 1/2012.