Aproape jumătate din valoarea pieţei farmaceutice, de 11, 8 mld. lei este reprezentată de exporturile paralele de medicamente. Acest fenomen se petrece încă din 2009, de la implementarea politicii celui mai mic preţ din UE la medicamente şi presupune vânzarea în străinătate a medicamentelor la preţuri mult mai mari. Din această cauză, unele medicamente scumpe nu mai ajung în farmacii, fiind cumpărate de exprotatori direct de la distribuitori.
"Prognoza rămâne modestă, pentru anul 2013 creşterea anterior prognozată de +1,4%  în  lei este ajustată la jumătate (0,7%), după închiderea rezultatelor pentru semestrul I. Pentru anul 2014, în condițiile actualizării moderate a listei de medicamente compensate, anticipăm o creştere de 2,7% în lei.", a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim Romania.
 
Medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,06 miliarde lei, în creștere cu 2,5%. Medicamentele fără prescripţie (OTC) au atins o
valoare de 0,41 miliarde lei, în creştere cu 7,9%, iar segmentul de spital a atins 0,38 miliarde lei, în scădere cu 1,4% faţă de trimestrul 2/2012.

Comparativ cu ritmurile de creştere din ultimele 5 trimestre, în trimestrul  2/2013  se remarcă o  ușoară  creştere  în unităţi (2,7%),  în zile de tratament (3,3%) şi în valoare  în lei (2,7%). Piaţa are de suferit în continuare, ca urmare a scăderii susţinerii publice şi termenelor lungi de plată, numai o parte din pacienţi
putându-se menţine la nivelul anterior de tratament, notează Cegedim.