'Estimările noastre arată o creştere cu 19% a pieţei de leasing, în nouă luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2013. O să atingem aproape un miliard de euro finanţări, în primele nouă luni ale anului', a declarat Felix Daniliuc, preşedintele Consiliului de Leasing al ALB, într-o întâlnire cu presa.

Daniliuc a precizat că această creştere este susţinută în principal din finanţarea vehiculelor folosite de firme în activitatea lor economică, marea majoritate a autovehiculelor fiind de transport mărfuri sau pentru efectuarea de servicii.

Felix Daniliuc a subliniat că leasing-ul trebuie văzut ca o soluţie de finanţare, cu avantaje atât pentru client, căruia nu îi sunt cerute garanţii, ca în cazul unui credit bancar, compania aducând în garanţie bunul finanţat, cât şi din punctul de vedere al avantajelor de tip fiscal, care se referă la deductibilitatea TVA. De asemenea, acesta consideră că leasingul poate avea efect de multiplicare în economie şi poate juca rolul de barometru al pieţei.

'Noi putem fi un barometru. Dacă vă veţi uita la piaţa de leasing, veţi vedea că leasingul a reuşit să anticipeze evoluţiile economice, are efect de multiplicare, de valoare adăugată, prin faptul că finanţează active productive. Tot ceea ce finanţează leasingul se regăseşte în economie. Leasingul poate să aducă şi competenţă tehnică şi să amplifice performanţa unei companii. Când compania are probleme, companiile de leasing pot avea un rol de sanitar, ele pot uşura situaţia clientului aflat în dificultate, pentru că activele pot fi recuperate, pot fi revândute, şi atunci povara firmei este uşurată

Eligibilitatea noastră la programe cu bani europeni, poate genera, de asemenea, avantaje pentru economie, acţionari şi ministere. Noi finanţăm active asupra cărora avem şi competenţă tehnică', a arătat Daniliuc.

Consiliul de Leasing ALB consideră că participarea IFN la programul 'Prima Maşină' este un prim pas important în propulsarea sectorului de leasing, dar aici este necesară optimizarea garanţiilor.

'În cazul unui fond de garantare este vorba tot de banii clienţilor, iar în cazul unei rate de neperformanţă mai mari, noi putem optimiza această rată, pentru că ştim foarte bine tehnic ce avem de făcut. Recuperăm, vindem, deci diminuăm pierderea care se generează la nivel de sistem', a explicat reprezentantul ALB.

Secretarul general al ALB, Adriana Ahcearliu, a subliniat că societăţile membre ALB sunt incluse în Registrul Special al BNR şi transmit un mesaj de încredere atât guvernanţilor, care se pot baza pe activitatea societăţilor de leasing, cât şi agenţilor economici, prin faptul că societăţile de leasing membre ALB sunt sub supravegherea fermă a Băncii Naţionale.

'La fel ca şi la băncile comerciale există o zonă de prudenţialitate şi de monitorizare şi avem un Cod de bune practici în cadrul asociaţiei, care înseamnă o standardizare a procedurilor şi o transparentizare către agenţii economici despre cine suntem şi cum lucrăm', a subliniat secretarul general al ALB.

AGERPRES