Piaţa colectării de creanţe ar putea urca la 6,5 miliarde de lei în 2012

Piaţa colectării de creanţe, vânzare de portofolii şi externalizare, va ajunge la circa 6,5 miliarde de lei în 2012, în creştere faţă de valoarea de 6 miliarde de lei înregistrată anul trecut, a declarat, miercuri, Isabela Iacob, managing director şi membru al boardului Kruk International, în cadrul celei de-a treia ediţii a Credit&Collection Forum.

”Anul acesta piaţa totală de vânzare de portofolii de creanţe şi de externalizare va fi de 6,5 miliarde de lei, faţă de 6 miliarde lei anul trecut, dar ponderea între valoarea portofoliilor vândute şi externalizate se va schimba. Anul trecut am avut portofolii vândute de 2 milarde de lei, iar pentru anul acesta estimăm că vom ajunge pe vânzare de portofolii de creanţe la 2,5 – 2,6 miliarde de lei, neluând în calcul eventualele vânzări de credite ipotecare şi imobiliare’, a spus Isabela Iacob.
Deocamdată, pe primele cinci luni, valoarea creanţelor vândute pe piaţă a depăşit 1 miliard lei, Kruk preluând 30-40% din acest volum.
Anul din piaţa prealuării de creanţe de 2 miliarde lei, Kruk a avut o cotă de 70%, iar per total piaţă, împreună cu creanţele cesionate, a aînregistrat o cotă de circa o treime.
În portofoliul Kruk, creanţele vândute sau externalizate de companiile de telecom au o pondere de 50%, acestea fiind urmate de bănci cu 45%, iar restul de 5% revine IFN-uri, companiilor de asigurări şi celor de utilităţi.

Dacă înainte, doar băncile mari vindeau portofolii de credite sau externalizau, în 2011, acestora li s-au alăturat şi băncile de talie medie şi chiar şi unele mai mici.
Unele bănci vând cu regularitate creanţe, lunar, la două luni sau trimestrial, altele o singură dată pe an.
Recuperatorul de creanţe bancare a înregistrat un profit net de 16 milioane euro (69,4 milioane lei), în 2011, la nivel de grup, cifră care include şi profitul din creanţele comerciale cu o valoare totală de 2,3 miliarde lei de pe piaţa din România.
La finalul lunii aprilie, valoarea restanţelor la creditele acordate populaţiei şi firmelor era de 23,87 miliarde lei, respectiv la o pondere de 10,52% din total credite.