Evoluția pieței autohtone de autoturisme a fost una dezamăgitoare în ultima perioadă. După două creșteri consecutive, în ianuarie (+24%) și februarie (+22%), au urmat cinci luni de recul astfel încât, după primele șapte luni din acest an, piața indica o scădere totală de 14,4%. În perioada ianuarie – iulie au fost comercializate 40.259 autoturisme.
Faptul că în august 2011 au fost înmatriculate în România 8.761 de autoturisme față de 8.471 în aceeași lună a anului trecut reprezintă o surpriză plăcută mai ales dacă avem în vedere că vara se înregistrează, de obicei, scăderi sau stagnări ale piețelor cauzate de perioada concediilor. De fapt, creșterea din România, e drept, redusă, este în ton cu evoluția întregii piețe europene care a crescut, tot în august, cu 7,8%.
În luna menționată, creșteri mai mari decât în România au fost raportate în majoritatea țărilor Uniunii Europene. Mici scăderi sunt vizibile în Danemarca (-0,3%), Polonia (-4,1%), Slovacia (-0,3%) și Slovenia (-1,1%), iar declinuri puternice au piețele din Irlanda (-35,6%) și Portugalia (-31,9%). Din nefericire, creșterea din august nu a corectat major evoluția pieție românești din acest an care se află încă în scădere (-11,7%). Numărul total de autoturisme înmatriculat la noi în perioada ianuarie – august a fost de 49.020 unități.