Principalele pieţe auto din UE au înregistrat performanţe solide în luna ianuarie, în frunte cu Spania (creştere de 10,7%), Franţa (10,6%), Germania (10,5%) şi Italia (10,1%). Piaţa auto din Marea Britanie a crescut şi ea în prima lună a anului, dar într-un ritm mai modest (2,9%). 

"În luna ianuarie 2017, piaţa de autoturisme din UE a început anul în mod pozitiv, graţie şi numărului mai mare de zile lucrătoare de luna trecută", subliniază ACEA. 

În rândul constructorilor, grupul francez Renault a profitat din plin de dinamica pozitivă a pieţei, înmatriculările sale înregistrând în prima lună a anului o creştere de 10,4% până la 106.372 unităţi. În ceea ce priveşte marca low-cost Dacia, înmatriculările au crescut cu 9,5% până la 33.183 unităţi. 

Cea mai mare creştere procentuală a înmatriculărilor a înregistrat-o grupul italian FCA, 15% până la 82.555 de autoturisme înmatriculate, graţie în special creşterii înmatriculărilor de vehicule Alfa Romeo. 

În schimb, grupul auto american General Motors şi cel francez PSA Group au înregistrat vânzări mai slabe decât ceilalţi constructori generalişti, într-un moment în care cele două companii discută preluarea operaţiunilor europene ale GM de către PSA. O eventuală combinaţie ar da naştere unui producător care va controla aproximativ 16% din piaţa de autoturisme din Europa, devansând Renault dar totuşi în urma grupului german Volkswagen. În luna ianuarie înmatriculările PSA, care include mărcile Peugeot, Citroen şi DS, în UE au crescut cu 6,8% iar cele ale Opel au crescut cu 5,1%. 

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

AGERPRES