“Financial Times”, care citează surse ce au dorit să-şi păstreze anonimatul, anunţă că este posibil ca AstraZeneca să anunţe oficial, luni, respingerea ofertei. Pfizer vrea să creeze cea mai mare companie farmaceutică din lume, cu sediul central la New York şi domiciliul fiscal în Marea Britanie, unde taxa pe corporaţii este ceva mai scăzută decât în SUA.

Pfizer a avertizat că noua ofertă este ultima şi ar putea să nu fie majorată. Compania americană a dat asigurări că nu va lansa o ofertă ostilă direct acţionarilor AstraZeneca şi va continua tranzacţia doar cu recomandarea conducerii firmei britanice.

Noua ofertă include o combinaţie de numerar şi acţiuni care ar fi evaluat titlurile AstraZeneca la 55 de lire sterline per titlu şi reprezintă o creştere de 15% faţă de precedenta ofertă, respinsă de conducerea AstraZeneca.

AstraZeneca a fost creată în 1999 în urma fuziunii dintre compania suedeză Astra şi cea britanică Zeneca.

Oferta anunţată duminică de Pfizer este a patra din acest an şi vine într-un moment în care sectorul farmaceutic cunoaşte un val de fuziuni şi achiziţii. Luna trecută, Novartis şi GlaxoSmithKline au convenit să facă un schimb de active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari, iar Zimmer a ajuns la un acord pentru preluarea producătorului rival de produse ortopedice Biomet pentru 13 miliarde de dolari. Grupul Valeant Pharmaceuticals a demarat o ofertă de 47 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei Allergan, producătorul Botox.

Criticii susţin că preluarea AstraZeneca de către Pfizer va duce la concedieri, iar cercetarea ştiinţifică din Marea Britanie va avea de suferit. Pfizer Inc este al doilea mare producător de medicamente din lume după venituri, în timp ce AstraZeneca PLC este pe locul opt.

Fuziunea dintre cele două companii ar reprezenta una dintre cele mai mari tranzacţii încheiate vreodată în sectorul farmaceutic.

Sursa: Agerpres