Pretul petrolului a luat-o serios in sus astazi, apropiindu-se de valoarea de 55 de dolari. La New York, pe intraday a fost o zi destul de zbuciumata, desi nu arata deloc asa initial. La deschidere, piata ea calma, iar pretul incepuse chiar sa coboare usor, apropiindu-se de 50 de dolari. Chiar din prima jumatate a sedintei, cumparatorii au dominat piata, iar pretul a avut fluctuatii din ce in ce mai mari, ecartul fiind la un moment dat chiar 50,90-53,50 dolari. Presiunile din piata au fost puternice si, contrar trendului din ultimele zile, barilul a inceput sa isi adauge dolari in valoarea pretului. La ora redactarii materialului, ultimul pret era de 54,08 dolari, iar tranzactiile se faceau in intervalul 54,30-54,50 dolari.

Si la Londra piata a fost la fel de agitata, iar pretul a luat-o in sus. In prezent, tranzactiile sunt in intervalul 53,20-53,50 dolari, in timp ce maximul sedintei a fost de 53,91 dolari.

Un nou exportator
In teren, cea mai importanta stire este aparitia unui nou jucator, in randul producatorilor. Este vorba despre regiunea autonoma a kurzilor, din nordul Irakului. Acestia au inceput sa exporte initial 100.000 barili pe zi, evitand restul Irakului. Astfel, traseul stabilit de autoritatile kurde trece prin Turcia si pleaca spre importatori prin terminalul de la Ceyhan. Potrivit autoritatilor, exportul va atinge 250.000 barili pe zi peste un an. Kurzii sustin ca noua constitutie irakiana le da dreptul sa exporte pe cont propriu si chiar sa isi negocieze contractele fara a mai cere acordul administratiei de la Baghdad.

Pentru a evita eventuale accidente care sa cauzeze intarzieri, kurzii au stabilit sa evite teritoriul irakian propriu-zis, desi exista conducte care sa lege campurile petroliere din nord de terminalele portuare din sudul Irakului.