Prezent la Geneva in cadrul forumului international EnergyPact, forum ce reuneste 700 de actori din aceasta industrie, ministrul iranian al petrolului, Gholam Hossein Nozari, a declarat ca petrolul nu a fost si nu va fi niciodata o arma politica a Iranului.

In contextul in care obiectivul OPEC este acela de a readuce pretul petrolului undeva in jurul valorii de 75 de dolari, Iranul, Libia si Venezuela au fost tarile care militeaza cel mai mult pentru atingerea acestui scop.

In privinta scaderii sau cresterii productiei de petrol operata de OPEC, ministrul iranian a declarat ca hotararile se iau in urma evaluarii unro anumite criterii: cotatiile actuale ale petrolului, evolutia cererii, situatia economiei globale.

„Reducerea productiei si cresterea  pretului nu este indicata in contextul actual”, a precizat Gholam Hossein Nozari.

Cu o rezerva de 138 de miliarde de barili si cu o capacitate de productie de 4,3 milioane de barili pe zi, Iranul este un actor principal pe piata energetica mondiala. Statul intentioneaza sa isi dubleze productia de gaz pana in 2025 si sa ajunga la 400 de miliarde de metri cubi pe an.