Petre Daea a precizat că, în prezent, în 238 localităţi din cele 13 judeţe sunt focare, respectiv un procent de 6,3 la sută. El a spus că cel mai afectat judeţ este Tulcea, cu 42% din localităţi.

Petre Daea spune că se exagerează cu prezentarea situaţiei pestei porcine în România, pentru a se da impresia că situaţia este scăpată de sub control.

Daea a subliniat că peste porcină africană este prezentă în 13 judeţe, dar nu pe întreg teritoriul acestor judeţe, „cum se exagerează pentru a se da impresia de situaţie scăpată de sub control”.

Ministrul a explicat că, de exemplu, în judeţul Bihor sunt sau au fost focare doar în 8 localităţi, adică 1,5% din numărul localităţor judeţului.

Ministrul Agriculturii a susţinut că autorităţile au luat măsurile necesare pentru combaterea şi limitarea efectelor virusului pestei porcine africane. 

Deputaţii au dezbătut, marţi, moţiunea simplă „După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”, depusă de opoziţie.

„Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie”, se arată în textul moţiunii simple.

Semnatarii acuză că lipsa de acţiune a ministrului „a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei”.

„Concluzionând, avem dovada faptului că ne aflăm în faţa unor acţiuni ilegale, abuzive şi neglijente concertate la un nivel instituţional şi social înalt ce au determinat, după părerea noastră, un atentat la siguranţa naţională, subminarea economiei naţionale, insecuritatea alimentară şi pagube incomensurabile la bugetul de stat”, se mai arată în moţiune, citată de Digi24.

Deputaţii vor vota, miercuri, moţiunea simplă.

Până la această dată au fost ucişi aproape 400.000 de porci, multe mici gospodării au rămas fără animale, iar în urma crescătoriilor închise sute de persoane și-au pierdut locul de muncă.