Şase din cei şapte producători de browsere, din lista de navigatoare web oferită de Microsoft utilizatorilor europeni ai sistemului de operare Windows, au trimis o petiţie la Comisia Europenă în care reclamă modul de afişare al navigatoarelor lor în fereastra Microsoft.

Utilizatorii europeni de Windows XP, Windows Vista şi Windows 7 pot alege, începând de luna aceasta, browserul pe care doresc să îl instaleze în plus faţă de Internet Explorer sau în locul acestuia dintr-o listă de 11 browsere. Acestea sunt Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, Avant, Flock, Green Browser, K-meleon, Maxthon, Sleipnir şi Slim.

Producătorii browserelor Avant, Flock, Maxthon, Slim, Sleipnir şi Green Browser au depus o plângere la Comisia Europeană prin care cer schimbarea modului de afişarea la browserelor în fereastra Microsoft.

„Designul ferestrei lasă de înţeles utilizatorilor că nu sunt decât cinci browsere din care aceştia pot alege. Acest fapt contravine cu obiectivul Comisei Europene, de a oferi informaţii privind 12 cele mai utilizate browsere web şi de a permite descărcarea şi instalarea lor” se arată în petiţie.

Fereastra Microsoft arată doar browserele Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari şi Google Chrome. Pentru a vedea restul browserelor utilizatorii trebuie să facă scroll dreapta. „Vrem să fie adăugat un text sau un element de design care să indice utilizatorilor că mai sunt şi alte browsere în dreapta ferestrei”, mai scrie în petiţie.

De la începtul lunii, de când Microsoft oferă posibilitatea alegerii browserului, cei de la Opera au declarat că numărul de descărcări s-a triplat.

SURSA: BBC

CITEŞTE ŞI: Browsere: Alternative la Internet Explorer, Firefox, Chrome şi Opera
Microsoft oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi alege browserul