Guvernul chinez  vine cu date oficiale de ultimă oră. Sursa citată a anunţat joi că a vaccinat complet împotriva covid-19 peste un miliard de locuitori, acest număr reprezentând peste 70% din populaţia ţării, relatează AFP.

De menționat este faptul că China este cea mai populată ţară din lume și are 1,4 miliarde de locuitori. Tot ea este țara în care a apărut noul coronavirus la sfârşitul lui 2019, și care ulterior a distribuit în total 2,16 miliarde de doze de vaccin anticovid până la 15 septembrie, a anunţat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Mi Feng.

De menționat este faptul că prima ţară afectată de pandemia covid-19 a fost totdată prima ţară care a ieşit din pandemie, în primăvara lui 2020, după ce a adoptat măsuri radicale, şi anume o depistare generalizată şi închiderea aproape completă a frontierelor.

Pe de altă parte, în ciuda succesului campaniei de vaccinare anti-covid, în continuare există intensificări sporadice ale pandemiei. Un exemplu este situația din ultimele zile, în provincia Fujian (est), unde se înregistrează aproximativ 50 de cazuri zilnic. În ceea ce privește numărul oficial al deceselor cauzate de noul coronavirus, acesta a r-mas însă neschimbat, la 4.636.

Amintim faptul că, China a început, încă de la sfârşitul anului trecut, să-şi vaccineze populaţia, în principal cu două vaccinuri, administrate în două doze, ale laboratoarelor Sinovac şi Sinopharm.

Pe de altă parte, nivelul eficienţei acestor vaccinuri ridică întrebări, mai ales cu privire la mai rezistente, ca varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2. Totodată, mai trebuie menționat faptul că Beijingul nu a autorizat, până în prezent, o comercializare a vaccinurilor anticovid străine pe teritoriul chinez.

China avea în plan întărierea vaccinării

Amintim faptul că în luna iulie, presa locală din China anunța că autoritățile plănuiesc deja să întărească vaccinarea populaţiei, vaccinată majoritar cu antigeni de fabricaţie locală din virus inactivat, cu o doză adiţională a vaccinului cu ARN mesager dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, scria EFE.

Totodată, surse apropiate companiilor farmaceutice au dezvăluit pentru sursa citată că „autorităţile chineze plănuiesc să utilizeze vaccinul (de la Pfizer-BioNTech) ca doză de întărire pentru cetăţenii care au primit vaccinuri cu virus inactivat”.

Același surse au mai spus atunci că este posibil ca doza adiţională să fie gratuită. Wu Yifang, preşedintele Fosun Pharma declara atunci că partenerul chinez al BioNTech – şi Universitatea din Hong Kong desfăşoară un studiu privind eficacitatea obţinută din combinaţia vaccinului chinez Sinovac cu cel de la BioNTech, iar datele disponibile până acum „încurajează la optimism”.

În cazul în care vaccinul ar urma să fie aprobat, el va fi primul cu ARN mesager şi totodată, primul dezvoltat de companii străine, care obţine undă verde în China continental, în condiţiile în care Hong Kong utilizează vaccinul de la BioNtech de mai multe luni.

De menționat este faptul că în prezent, China se află în faza III de teste clinice pentru propriul vaccin cu ARN mesager, dezvoltat de compania farmaceutică Walvax şi de Armata chineză.