Între data de 2 octombrie, după referendumul în favoarea autodeterminării interzis de Curtea Constituţională a Spaniei, şi 19 octombrie inclusiv, un număr de 1.185 de societăţi şi-au mutat sediul social din Catalonia. Vârful a fost atins în ziua de joi, 19 octombrie, când Madridul şi-a confirmat intenţia de a suspenda, cel puţin parţial, autonomia Cataloniei, şi când 268 de societăţi şi-au mutat sediul social. 

În sens invers, în cursul celor trei săptămâni, doar 52 de societăţi şi-au mutat sediul în Catalonia. Regiunea numără aproximativ 500.000 de societăţi şi generează 19% din produsul intern brut al Spaniei. 

Toate tipurile de societăţi sunt vizate de fenomenul de mutare a sediului social în afara Cataloniei, de la giganţi precum băncile CaixaBank şi Banco Sabadell sau grupul de gaze naturale Gas Natural, până la societăţi de talie mijlocie precum producătorul de vin Codorniu şi grupul alimentar Idilia Foods. 

Un sondaj efectuat de organizaţia patronală Pimec, dedicat IMM-urilor, arată că aproximativ 1.300 de companii cu mai puţin de 250 de angajaţi au decis să îşi mute sediul social, fără a demara însă în mod oficial procedurile administrative. În plus, aproape 35% din companiile intervievate estimează că actuala criză le va afecta economic şi 19% susţin că şi-au îngheţat investiţiile sau intenţionează să facă acest lucru. De asemenea 2% din societăţi, adică aproximativ 2.600 de firme, au declarat că şi-au schimbat banca în ultimele săptămâni, fără a preciza însă dacă este vorba de un transfer de la o bancă catalană către o bancă situată în altă parte a Spaniei. 

În pofida apelurilor la boicotarea produselor catalane lansate în ultimele zile pe reţelele sociale, un astfel de fenomen nu este de dorit pentru nimeni, a estimat joi preşedintele Pimec, Josep Gonzalez. "Catalonia furnizează Spaniei dar Spania cumpără sau vinde Cataloniei. În produsele fabricate în Catalonia o bună parte din ingrediente provine din alte regiuni ale Spaniei. Dacă vom intra într-o dinamică a boicotului, aceasta ne va face tuturor rău" a avertizat Josep Gonzalez. 

Guvernul spaniol şi-a revizuit estimările de creştere economică pentru 2018, până la 2,3% de la 2,6% cât estima anterior, apreciind că va avea loc o scădere a cererii din cauza incertitudinii generate de criza politică. 
AGERPRES