Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în cadrul acţiunii poliţiştii rutieri au monitorizat 923 de rute şi trasee folosite de transportatorii publici şi au fost verificate 13.993 de autovehicule destinate transportului rutier public de persoane (autocare, autobuze, microbuze).

Controalele s-au soldat cu 5.708 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 218 pentru nereguli privind legalitatea transportului public de persoane, 71 pentru nerespectarea prevederilor privind transportul pasagerilor peste numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculelor. De asemenea, au fost aplicate 80 de sancţiuni pentru lipsa valabilităţii inspecţiei tehnice periodice, 65 pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă, 44 pentru lipsa dotărilor specifice circulaţiei pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei defecţiuni tehnice şi 4.545 pentru alte abateri la regimul circulaţiei.

Totodată, au fost reţinute 80 de permise în vederea suspendării dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice.

De asemenea, au fost retrase 261 de certificate de înmatriculare, iar pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă sau pentru defecţiuni tehnice grave a fost dispusă măsura imobilizării vehiculelor în 18 cazuri, iar pentru efectuarea ilicită a acestui tip de transport public în cinci cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor respective.
Sursa: Agerpres