Această manifestaţie a fost organizată la apelul opozantului radical Viaceslav Malţev, fost candidat la alegerile legislative din 2016 şi care are un canal politic foarte urmărit pe YouTube. Malţev, care a părăsit Rusia şi trăieşte în exil în Franţa, predică „revoluţia populară” prin intermediul mitingurilor în întreaga Rusie, pentru a-l înlătura de la putere pe Vladimir Putin. Malţev a fugit la Paris după ce un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele lui pentru apel la activităţi extremiste. Mişcarea sa, Artpodgotovka, a fost interzisă de către justiţie în octombrie. 

Conform Agerpres poliţia a anunţat arestarea a 263 de persoane la Moscova, pentru „tulburarea ordinii publice”. Potrivit agenţiei de presă TASS, unele dintre persoanele arestate aveau asupra lor cuţite, boxuri metalice şi puşti cu gloanţe de cauciuc. 

Serviciul securităţii Rusiei, FSB, a anunţat vineri că a arestat la Moscova un grup de susţinători ai lui Malţev care pregăteau „acte extremiste de amploare” în zilele de 4 şi 5 noiembrie, îndeosebi incendierea clădirilor guvernamentale şi atacuri asupra poliţiştilor. Potrivit FSB, poliţia a reţinut cinci grupuri de susţinători ai lui Malţev şi în alte oraşe din Rusia.