Cererea de forţă de muncă este uriaşă în India, a declarat avocatul ONG-ului Shakti Vahini, care activează în zona protecţiei copiilor, atât de mare încât Guvernul tinde să legalizeze această tendinţă, în loc să se preocupe ca aceşti copii să ajungă la şcoală şi nu pe câmpul forţei de muncă, a adăugat acesta.

Mala Bhandari, de la organizaţia Childline, susţine că un copil care se ocupă de treburile casei câştigă cca. 40 de dolari pe lună, de două ori mai puţin decât un adult care are aceleaşi sarcini în India.

Legea Indiei stabileşte că minorii nu au voie să lucreze, însă un act adiţional apărut în 2000 a venit cu o modificare semnificativă: copii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani pot lucra până la şase ore în domenii cu riscuri reduse. Pe de altă parte, copiii care nu au împlinit 14 ani nu pot lucra ca servitori în casele altora. Interesant este că angajatorul copilului trebuie să se preocupe ca acesta să aibă acces la educaţie, lucru care nu se întâmplă, potrivit activiştilor intervievaţi de NY Times.