Potrivit Greek Reporter, la 31 decembrie expiră o prevedere legislativă prin care cei care nu reușeau să-și plătească ratele la timp nu intrau în executare silită. În această situație, conform sursei citate se află aproximativ 120.000 de persoane.

"FMI și Comisia Europeană pun presiuni asupra guvernul elen să retragă prevederea legislativă de care beneficiau împrumutații care și-au cumpărat cu credit proprietăți care servesc drept reședințe principale", informează cei de la Greek Report.

Ministerul Dezvoltării şi Competitivităţii a promis că îi va proteja pe cei care şi-au achiziţionat locuinţele cu împrumuturi bancare, dar evoluţiile politice din ultima perioadă au readus subiectul în centrul atenţiei, iar finanţatorii Greciei nu vor să dea înapoi în această problemă. Fostul ministru al Dezvoltării, Nikos Dendias, a luat măsuri pentru reducerea creditelor neperformante ale companiilor, dar nu şi în cazul împrumuturilor pentru locuinţe contractate de populaţie.

 Noul ministru al Dezvoltării, Costas Skrekas, nu a acţionat deocamdată în această problemă, chiar dacă a promis că va propune un amendament care să îi ajute pe cei incapabili să îşi plătească ratele creditelor imobiliare. Cele mai mari patru bănci din Grecia susţin că nu vor trece la executarea silită a proprietăţilor folosite ca reşedinţe principale de către împrumutaţi. Cu toate acestea, băncile ar putea confisca locuinţele în valoare de peste 300.000 de euro sau cele cu suprafeţe foarte mari, mai scrie Greek Report, citat de mediafax.ro

Guvernul insistă că nu vor fi confiscate proprietăţile folosite ca locuinţe principale, întrucât, potrivit legislaţiei în vigoare, băncile trebuie să colaboreze cu datornicii şi să ajungă la înţelegeri în funcţie de veniturile şi cheltuielile de trai ale acestora. Noile acorduri vor include o perioadă mai lungă de rambursare şi, în consecinţă, rate mai mici.