Între 1.100 şi 1.950 de zboruri ale British Airways vor fi anulate în timpul celor trei zile de grevă începută sâmbătă de personalul navigant al companiei aeriene britanice.

Mii de membri ai sindicatului Unite, cel mai important din Marea Britanie, au început mişcarea de protest vineri, la miezul nopţii, după eşecul ultimei tentative de conciliere între cosecretarul general al Unite Tony Woodley şi directorul general al companiei, Willie Walsh.

Pe durata acestei greve, prima din ultimii 13 ani, vor fi anulate între 1.100 şi 1.950 de zboruri BA. Compania speră totuşi, ca prin folosirea eficientă a avioanelor sale, să transporte sâmbătă şi duminică 49.000 de pasageri din cei 75.000 care călătoreau în mod obişnuit în această perioadă a anului, respectiv un procent de 65 la sută.

Pe Heathrow, principalul aeroport din lume în privinţa traficului internaţional, peste 60 la sută din cursele de lung curier şi numai 30 la sută din cursele de distanţe medii vor fi asigurate pe durata grevei.

La Gatwick, un alt aeroport londonez, traficul va fi normal pentru cursele de lung curier şi va funcţiona în proporţie de 50 la sută pentru cele pe distanţe medii. Grupuri de grevişti erau deja prezente sâmbătă dimineaţă pe numeroase aeroporturi britanice.

60 de companii vor prelua o parte din clienţi

Unite reprezintă 12.000 de membri ai personalului navigant al BA. Potrivit sindicatului, primele informaţii arată că mişcarea de protest se bucură de o participare largă, deşi conducerea BA i-a ameninţat pe grevişti că va suprima unele avantaje obţinute de aceştia.

Compania pare să se fi pregătit mai bine decât în cazul conflictului din ianuarie 2007, când greva a fost anulată în ultimul minut. Ea susţine că a găsit 1.000 de voluntari din rândul personalului său navigant pentru a zbura până luni şi că l-a instruit corect. Circa 60 de alte companii au acceptat să preia o parte din clienţii BA.

Greva, care are loc cu câteva săptămâni înainte de alegerile legislative, aşteptate la 6 mai, va dura până luni inclusiv şi se va relua sâmbăta viitoare pentru patru zile, dacă între timp nu va fi găsită nicio soluţie.

SURSA: Mediafax