Ca regula generala, studentii trebuie sa depuna la birourile Socrates din cadrul facultatilor un CV si o scrisoare de intentie. Scrisoarea se redacteaza de preferinta in limba tarii pentru care se candideaza, dar pentru tari cu limba de circulatie mica pe plan international se poate accepta engleza sau franceza. Conteaza, de asemenea, situatia scolara (adica notele) si, nu in ultimul rand, resursele financiare de care dispun candidatii. Asa cum declara responsabilii cu programe Socrates, universitatea trebuie sa fie asigurata ca studentii au mijloace financiare pentru a completa suportul oferit de Uniunea Europeana.
Cei ce nu dispun de resurse suficiente se pot adresa ministerelor sau diferitelor firme private pentru sponsorizari. Volumul grantului Socrates este destul de redus. Anul trecut in Romania grantul a fost de 128 euro pe luna, mai mic decat inainte, si este de asteptat sa scada in continuare.
Cauza acestei scaderi este, pe de o parte, cresterea cererii, iar pe de alta parte, penalizarea universitatilor care nu realizeaza contractul institutional in proportie de 100%. Studentii care au obtinut cofinantarea Socrates/Erasmus pana in prezent, fie au lucrat pe timpul vacantei de vara pentru a strange ceva bani, fie s-au angajat in tara respectiva, in functie de cum si cat permite legislatia in domeniu.
In principiu, selectia candidatilor va incepe imediat dupa sesiunea de examene din iarna acestui an. Numarul de locuri disponibile pentru fiecare institutie partenera si valoarea sumei alocate pe cap de student nu au fost stabilite inca.
Acest lucru se intampla pentru ca la nivel de universitate se discuta inca pentru care dintre variante sa se opteze: sume mai mari alocate unui numar mai mic de studenti sau mai multi studenti trimisi in strainatate cu granturi implicit mai reduse.
Birourile Socrates functioneaza in fiecare dintre cele 17 facultati, iar responsabilul este, de regula, un profesor al facultatii respective.
Aici se pot obtine si informatii privind distribuirea pe facultati a universitatilor partenere si conditiile de eligibilitate. Datele de contact ale birourilor pot fi obtinute la Departamentul de relatii internationale al Universitatii Bucuresti.    

Diverse universitati si adresele lor*
Anglia
Univ. of Northumbria at Newcastle
[email protected]
Univ. of Nottingham
[email protected] nottingham.ac.uk, [email protected]
Univ. College Dublin    
[email protected], [email protected]
Austria
Universitat Wien
[email protected], [email protected]
Universitat Paris-Lodron Salzburg    [email protected], [email protected]
Belgia
Universite Libre de Bruxelles    [email protected]
Universite de Liege    
[email protected]
[email protected]
Danemarca
Universitet Copenhaga    [email protected], [email protected]
Franta
Universite Paris XII Val-de Marne    [email protected], [email protected]
Universite de Paris IV Sorbonne    
[email protected]
Universite Paris 1 PanthA