5 Septembrie 2005. Lichiditate redusa si o piata in scadere la inceput de saptamana.


6 Septembrie. O veste buna pentru mediul economic romanesc a venit din partea agentiei “Standard & Poor’s Ratings Services”, aceasta ridicand din nou ratingurile Romaniei. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) s-a hotarat sa imbunatateasca cu o treapta ratingul de tara al Romaniei, pana la nivelul “BBB minus”, care reprezinta intrarea in categoria tarilor considerate avand grad scazut de risc, respectiv iesirea din categoria celor de tip speculativ. Urmarea: bani noi in piata.



7 Septembrie. Lichiditatea se mentine la nivele reduse, fiind acompaniata de o volatilitate redusa. O treime din volum a fost realizat pe titlurile TLV, care au reintrat la tranzactionare dupa inregistrarea majorarii capitalului social. Cotatia s-a mentinut in pofida ofertei mari de actiuni, pretul mediu coborand cu doar 0,84%. Pe SIF-uri evolutia a fost linistita, in aceasta perioada fiind vizibila o tendinta de acumulare pe noile nivele ale cotatiilor.



8 Septembrie. O zi buna pentru piata. Volumul total a trecut de 25 milioane lei, iar indicii s-au apreciat: BET, +1.6%, BET-FI, +3.13%. Evolutia ascendenta pe SIF-uri a survenit pe fondul unei presiuni la cumparare. Valoarea transferurilor cumulata de cele 5 SIF-uri a fost de peste 17 milioane lei, primul loc fiind ocupat de SIF5 cu peste 5 milioane lei. Printr-o tranzactie speciala a fost transferat 78% din capitalul companiei Romportmet (ROMT), la o cotatie medie de 6,65 lei pe actiune.




9 Septembrie.
Saptamana incheiata excelent. Semnalul de azi e foarte bun: piata a continuat sa urce pe un volum in crestere: aproape 10 milioane euro. Atat indicele BET, +1,14% cat si BET-FI +2,03% au inregistrat cresteri. Aproape 20 milioane lei au fost tranzactionate pe SIF-uri, SIF5 detasandu-se puternic de celelalte 4 in privinta lichiditatii cu un volum de 8.238.540 lei. Titlurile Rompetrol (RRC) au urcat cu +4,1% spre nivelul de 0,1 leu. Evolutii bune si pentru titlurile companiilor din industria farmaceutica: Antibiotice (ATB) +3,7% la 0,83 si Sicomed (SCD) +6,8% la 1,1.