Pericol pentru pisicile care stau în apartament

Cele mai multe pisici cad de la ferestre în perioadele călduroase ale anului. Începând cu luna aprilie, atunci când copacii înfloresc, iar păsările încep din nou să fie prezente în raza lor vizuală, instinctul de vânător al felinelor se activează.

Studiile arată că chiar și căderile de la etajele inferioare pot provoca răni grave sau chiar decesul unei pisici (în 13% dintre cazuri), deoarece acestea nu au suficient timp pentru a-și pregăti aterizarea.

Singura soluție prin care proprietarii își pot proteja animalul de companie este securizarea ferestrelor prin plase metalice rezistente la loviturile sau escaladările felinelor. Pisicile pot suferi răni grave în urma unei căderi de la fereastră.

Multe feline se rănesc după sărituri de la înălțime

pisici pisici
Atenţie în cazul pisicilor crescute la bloc! / SURSA FOTO: Freepik

Conform pisicilaferestre.ro, există studii care indică faptul că aproape jumătate dintre pisicile aduse în cabinetele veterinare după o cădere de la fereastră au prezentat fracturi de membre (46,2%), cele mai frecvente fiind fracturile la tibie (36,4%) și femur (23,6%), iar aproximativ o treime dintre pisici au suferit traumatisme toracice, punându-și viața în pericol (33,6%).

Peste 80 dintre cele 119 pisici analizate în cercetare au căzut de la etajele 2, 3 sau 4, subliniind că, indiferent de distanța față de sol, pisicile pot suferi răni grave, contrar mitului popular că „pisicile știu să cadă”.

De asemenea, studiul a evidențiat că incidența pisicilor care cad de la ferestre a fost mai mare în intervalul aprilie-octombrie, perioadă în care temperaturile sunt relativ ridicate, iar pisicile pot cădea mai des încercând să prindă o pasăre, un fluture sau pur și simplu alunecând de la geam.

O altă cercetare publicată în The New York Times a relevat faptul că pisicile care cad de la etaje mai înalte au șanse mai mari de supraviețuire. Acest fenomen se explică prin timpul mult mai mare pe care felinele îl au în aer pentru a-și pregăti și amortiza eficient aterizarea, însă acest lucru nu garantează supraviețuirea pisicii în eventualitatea unei căderi.

Se poate ajunge la diverse fracturi și chiar la deces

În total, în ambele studii, 35 de pisici (reprezentând 13%) au decedat ca urmare a rănilor provocate de cădere. Multe dintre acestea ar fi putut fi salvate, însă proprietarii nu și-au putut permite tratamentele medicale necesare.

În timp ce unele pisici au noroc și scapă doar cu câteva zgârieturi în urma unui astfel de accident, medicii veterinari raportează că în cabinete se confruntă și cu situații critice.

„La Spitalul Veterinar PET STUFF ne confruntăm adesea cu pisici (și nu numai) căzute de la ferestre. Problemele medicale ce pot apărea în cazul pisicilor care cad de la etaj sunt extrem de numeroase, de la fracturi de membre sau de coloană, până la hemoragii interne, rupturi de organe sau chiar deces, în special când acestea cad pe ciment. Sfătuim toți proprietarii de animale de companie, nu doar de pisici, să fie responsabili și să asigure acestora un mediu cât mai sigur. Animalele sunt inventive, însă, deși reprezintă o calitate, acest lucru poate fi un dezavantaj când vine vorba despre siguranța lor” a explicat Cristian Cristea, co-fondator și medic titular la Spitalul Veterinar PET STUFF din București.

Plasele metalice sunt proiectate pentru a face față șocurilor și loviturilor din partea pisicilor atunci când acestea încearcă să prindă păsările în zbor sau frunzele care se mișcă într-un copac.

Datorită structurii lor și durității materialelor folosite, aceste plase pot transforma fereastra dintr-un potențial spațiu periculos într-un tărâm de joacă ideal pentru pisici. Pisicile pot chiar să se urce pe ele fără a exista vreun risc în ceea ce privește siguranța lor. Acest lucru este în contrast cu plasele anti-insecte, care sunt foarte ușor de agățat sau de rupt de către feline și în care mulți proprietari au încredere în mod eronat.

„Deseori observăm că proprietarii apelează la plasele metalice abia după ce pisica lor a trecut printr-un astfel de accident. Securizarea ferestrelor este o acțiune care trebuie să ofere protecție într-un mod preventiv, iar proprietarii trebuie să conștientizeze riscul care există chiar și în momentul unei aerisiri de 10 minute. Deși sunt animale inteligente, instinctul de prădător specific felin poate devansa instinctul de supraviețuire al unei pisici, iar un moment de joacă se poate transforma rapid într-o tragedie”, explică Simion Feodor, fondatorul Asociației Pisici la Ferestre.