Zonele offshore, combinate cu progresele tehnologice care pot înlocui locuri de muncă, şi mediul de afaceri ostil din zona euro ar putea duce la pierderea a jumătate din toate locurile de muncă din „back office“ (zonă în care se dezvoltă produsele şi care nu are interfaţă cu clienţii) existente la nivel european în 2002, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă The Hackett Group. Din cele aproximativ 4,2 milioane de joburi din zona serviciilor, care existau în Europa în 2002, 46% sau 1,9 milioane vor dispărea până în 2017.

„Pentru multe persoane din Europa aflate în căutarea unui loc de muncă în finanţe, IT sau alte servicii financiare, studiul nostru oferă o imagine sumbră. Evoluţia pieţei locurilor de muncă offshore şi maturizarea operaţiunilor globale de servicii financiare au eliminat pur şi simplu multe dintre joburile care existau“, a declarat Rashpal Hullait, managing director al The Hackett Group.

Raportul a venit după publicarea datelor economice ale zonei euro, care sunt peste aşteptări, sugerând că recesiunea se va finaliza. Luna trecută, rata şomajului a scăzut în zona euro pentru prima oară în mai bine de doi ani, potrivit statisticilor oficiale ale Uniunii Europene. În plus, regiunea a înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul al doilea din 2013, peste aşteptările de 0,2%.

Cu toate acestea, The Hackett Group prezice dispariţia a 137.800 de locuri de muncă din zona serviciilor financiare din Europa, numai în 2013, ceea ce va reprezenta un vârf al pierderii locurilor de muncă care a început să se contureze odată cu recesiunea din 2008. Pierderile anuale de locuri de muncă vor scădea apoi treptat în fiecare an, se arată în studiu, până vor ajunge în 2017 la pierderea anuală a 59.000 de locuri de muncă.

Dacă pierderea locurilor de muncă este o veste proastă pentru cetăţenii europeni, studiul precizează faptul că trecerea forţei de muncă spre zone offshore a eficientizat costurile afacerilor în cauză.

„Costurile mai mici cu forţa de muncă din zonele offshore permit dezvoltarea de noi servicii financiare care ar fi fost imposibil de livrat cu costuri eficiente doar cu resursele din Europa“, spun autorii raportului.

Hullait a adăugat că europenii vor avea în continuare parte de noi oportunităţi.
„Personalul care poate dezvolta abilităţile centrate pe cunoştinţe de care companiile au nevoie pentru a-şi susţine trecerea spre servicii financiare globale şi obiectivele generale ale globalizării, vor fi la mare căutare“, spune acesta.

<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="http://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000190689/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="http://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000190689/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>

SURSA: CNBC