Banca Centrală a Chinei nu a adoptat măsuri substanţiale de înăsprire a fiscalităţii de la mijlocul lunii iulie, din cauza temerilor că economia ţării va fi profund afectată de criza datoriilor din Europa, care a redus cererea pentru exporturile chineze.

‘Există posibilitatea unei reduceri a nivelului rezervelor minime obligatorii impuse băncilor, în primul trimestru din 2012, iar politica macroeconomică se va schimba la Conferinţa economică centrală’ a declarat joi Huang Jifa. În China, Conferinţa economică centrală este o reuniune anuală a principalilor lideri ai ţării, unde se discută planurile economice pentru anul următor şi se decis obiectivele. Întâlnirea ar putea avea loc în următoarele săptămâni.

‘Dacă politica monetară rămâne la fel de dură ca şi înainte, vor apărea unele probleme, inclusiv în sectorul imobiliar’, a avertizat Huang.
Rata rezervelor minime obligatorii în monedă locală (sumele pe care trebuie să le ţină băncile comerciale la Banca Centrală, din totalul resurselor atrase) a este de 21,5%, un nivel record.
SURSA: Agerpres