in Romania inca nu s-a declansat moda medicamentelor menite a asigura o buna forma mentala si fizica, asa cum s-a intamplat in Occident, in ciuda reclamei din ce in ce mai sustinute care se face acestor produse. Majoritatea oamenilor care cumpara astfel de medicamente o face gandindu-se mai ales la optimizarea functiilor lor fizice si mai putin la cele ce ii pot ajuta cand e vorba de un efort intelectual sustinut.
Totusi, in farmacii se gasesc foarte multe medicamente, multe dintre ele pe baza de extracte de plante, care stimuleaza activitatea celebrala. „Printre cele mai eficace se numara Encephabol Forte, produs de compania Merk”, afirma farmacista Diana Adam, de la farmacia Dami-Mar. „Doua tablete de Encephabol luate zilnic o perioada de 10-15 zile pe luna si asociate cu Nevrostenin sunt de un real folos pentru un student aflat in sesiune”. Singurul incovenient al unui tratament de acest tip il reprezinta costul ridicat al medicatiei. in farmacii se gasesc si produse romanesti mult mai ieftine, insa efectele acestora sunt si mult mai slabe. Se recomanda, de asemenea, si produsele apicole, energizante.
Excitantele puternice obosesc creierul
„Nu trebuie sa ne asteptam de la un asemenea tratament la rezultate minune, adica o crestere fantastica a capacitatilor intelectuale”, avertizeaza dr. Marius Lutia. Este suficienta eliminarea asteniei psihice, care diminueaza puterea de munca. In medicina traditionala chineza se considera ca asteniile sunt provocate de un dezechilibru al energiei de autoaparare si de nutritie a corpului omenesc. Conform acestei teorii stravechi, consumul de sucuri proaspete din fructe si legume si presopunctura sau acupunctura readuc echilibrul organismului uman.
„in nici un caz nu trebuie apelat la excitante puternice ale sistemului nervos central, care maresc, pentru o perioada limitata, forta intelectului, conducand in final la o oboseala accentuata”, afirma dr. Lutia.
California Fitness, un fel de retea de magazine cu circuit mai mult sau mai putin inchis (asa-numitul sistem multi level marketing), pune in vanzare o serie de preparate care slujesc doar indirect celor ce depun constant efort intelectual. Printre ele se numara si preparatele bazate pe clasica lecitina, care sunt foarte bine vandute. Produse similare romanesti pot fi insa gasite la preturi mult mai mici.
Tot la magazinele California Fitness se afla medicamente bazate pe extracte de Ginko Biloba, care la noi in tara au inceput sa fie utilizate relativ recent, desi in Europa vestica ele sunt considerate clasice. Bunicile dadeau, pe vremuri, copiilor tinctura de Ginko atunci cand ii vedeau apatici, si se spune ca unul dintre secretele neobisnuitei vitalitati intelectuale ale lui Goethe s-ar datora acestor extracte.
in farmacii, acum, se gasesc cu precadere acele preparate ce slujesc in tratarea unor afectiuni ale varstnicilor. Exista insa si produse ce se recomanda tuturor, pentru imbunatatirea circulatiei periferice si cerebrale. Studiile au aratat ca ele reduc considerabil oboseala, migrenele, starile depresive, irascibilitatea, tulburarile de memorie si de concentrare. in Franta, acest fel de medicamente sunt des utilizate de catre elevii de la liceele de elita, se arata in studiile sociologice.
La un pret mult mai redus se poate gasi in farmacii un preparat, Brain Tonic, ce asociaza extractul de Ginko Biloba cu Lecitina. Pentru activitatea intelectuala sustinuta, se mai recomanda preparate din Gingseng care, deoarece sporesc cantitatea de adrenalina, tin „treaz” creierul si intarzie aparitia oboselii. Ele pot fi asociate cu complexul vitaminic B, care are efecte benefice asupra activitatii sistemului nervos si asigura cresterea performantei intelectuale.
Doctorul Octavian Hangan, seful Sectiei de psihiatrie nr. 3 de la Spitalul Alexandru Obrejia (fost dr. Gheorghe Marinescu), este insa destul de sceptic in legatura cu eficacitatea acestor medicamente. „Marele lor avantaj este ca nu fac rau. Exista o intreaga literatura care vorbeste de psihologia pilulei. in ceea ce priveste excitantele exista tendinta sa se mareasca doza progresiv si sa apara dependenta. Omul de afaceri stresat ar trebui sa se alinieze in primul rand unei igiene mentale. Este foarte bine pentru el sa beneficieze de ajutorul unui psihiatru personal.” Si alti medici sunt de parere ca tipul acesta de produse are in primul rand un efect placebo, de autosugestie, pentru omul sanatos. Trebuie spus insa ca practica medicala cu aceste medicamente, recent introduse in farmaciile de la noi din tara, este destul de redusa.    

Caracteristici ale unor tonice cerebrale

Super Soya Lecithin, administrata in combinatie cu mierea de albine, contribuie la intensificarea functiilor cerebrale. Este un excelent tonic pentru persoanele in varsta, apatice. 100 capsule gelatinoase, pret: 155.100 lei, producator – Perfect Nutrition

Panax Gingseng stimuleaza activitatea cerebrala, deoarece creste nivelul de adrenalina, aceasta tinand „treaz” creierul, si intarzie aparitia oboselii. 100 tablete, pret: 207.000 lei, producator – 4Life
Stress B-Complex – necesarul din complexul vitaminei B este crescut la sportivi si in situatii de stres. Mentine functionalitatea sistemului nervos, imbunatateste capacitatea de concentrare, memorare si asigura pastrarea echilibrului. 100 tablete, pret: 190.580 lei, producator – 4Life
Memoboost – extract din plante ce imbunatateste activitatea cerebrala. 30 capsule gelatinoase, pret: 92.000 lei, producator – Walmark
Brain tonic – tonic al sistemului nervos central. 30 tablete, pret: 114.000lei, producator – Merck
Encephabol forte – protector al tesutului cerebral, activator al metabolismului neuronal, atenueaza deficitul de memorie si atentie, creste rezistenta la oboseala psihica. 50 tablete, pret: 413.500 lei, producator – Merck
Nevrosthenine glycocolle – tonic al sistemului nervos, indicat in tratamentul asteniei functionale. Suplimenteaza aportul de elemente esentiale precum magneziu, sodiu si potasiu. 20 pliculete, pret:122.500 lei, producator – Laboratoires 3M Sante
Romener – produs ieftin dar cu eficienta scazuta. 100 tablete, pret 35.700 lei, producator Sintofarm