O bancă din Polonia a fost controlată de agenții anticorupție pentru a se vedea dacă au avut loc nereguli financiare. Procuratura din Cracovia a anunţat că efectuează o investigaţie menită să verifice dacă Alior Bank a acordat în mod legal companiei Ruch un împrumut de 154 de milioane de zloţi (40,83 milioane de dolari).

„Agenţii CBA au efectuat cercetări la Ruch, Alior şi alte instituţii financiare poloneze. Ei au verificat documente şi date electronice”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției Anticorupție, citat de Agerpres. Ruch este o companie de distribuţie a presei. 

La Bursa de la Varşovia, acţiunile Alior au scăzut miercuri cu peste 3%, în timp ce indicele principal înregistra un avans de 2,7%.

Săptămâna trecută, cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat un articol conform căruia preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), Marek Chrzanowski, i-ar fi oferit miliardarului Leszek Czarnecki un tratament favorabil pentru băncile sale în schimbul angajării unui expert jurist recomandat chiar de Marek Chrzanowski.

Luni, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, l-a acuzat pe magnatul aflat în mijlocul unui scandal de corupţie, care a dus la demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia, că încearcă să saboteze industria bancară din Polonia.

De asemenea, Adam Glapinski a ţinut să îi asigure pe polonezi că banii lor sunt în siguranţă. „Ceea ce se întâmplă poate fi o îngrijorare pentru oamenii obişnuiţi, dar nu pentru bancheri, pentru că aceştia ştiu că industria financiară poloneză este foarte stabilă”, a spus Glapinski.

Atât Adam Glapinski, cât şi Guvernul de la Varşovia, încearcă să ţină sub control acest scandal şi pagubele la adresa reputaţiei lor.