Informația a fost confirmată de Angela Cibotaru Starinschi, ofițerul de presă al CNA, transmite telegraph.md.

Astfe, potrivit sursei citate, sunt în vizor mai multe persoane printre care și medici sanitari-veterinari. Totodată, acesta a mai adăugat că vor fi efectuate inclusiv și rețineri, iar în prezent, ofițerii au fost dislocați pe cel puțin zece adrese.

„CNA și procurorii anticorupție au mers azi cu noi acțiuni de urmărire penală în dosarele care vizează eliberarea contra cost a certificatelor sanitar-veterinare. De data aceasta, facem percheziții la Direcția municipală Siguranța alimentelor.

Sunt în vizor mai multe persoane, inclusiv medici sanitar-veterinari. Urmează și rețineri. Suntem dislocați pe cel putin 10 adrese, unde efectuăm percheziții. Vom veni cu amănunte pe parcurs”, a comunicat Starinschi.

În același timp, CNA mai menționează că toate perchezițiile de marți sunt în cadrul aceluiași dosar despre comercializarea cărnii alterate pe teritoriul Pieței Centrale din Chișinău.

Amintim faptul că, pe 20 aprilie, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.

Mai exact, aceștia ar fi bănuiți că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. În acest context, cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie.

Ce au descoperit procurorii

Investigațiile s-au desfășurat pe o perioadă de trei luni de zile, iar în cursul acestora, angajații Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din mun. Chişinău ar fi perceput de la agenţii economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piaţa centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecţie pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunţit.

Investigatorii au obținut mai multe imagini și înregistrări video din care rezultă că funcţionarii efectuau controale superficiale ale mărfii, admiţând produse de proastă calitate spre vânzare şi punând în pericol siguranţa alimentară a cetăţenilor.

La modul concret, dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei per unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea mărfii.

Totodată, în cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate. În ceea ce privește valoarea mitei, aceasta se ridica de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieţei ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate.

Mai exact, un agent economic care furniza pe piaţă 30-40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecţie câteva mii de lei, la fiecare partidă. În același timp, doumentele obținute de procurori timp de trei luni de zile estimează o sumă, pretinsă drept mită, de circa 100.000 de lei – bani care au fost calculaţi luând ca bază înregistrările obţinute de anchetatori.

Pe de altă pare, potrivit sursei citate, suma care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare.

De menționat este faptul că, în urma perchezițiilor din aprilie, au fost reținute 5 persoane, între care 3 medici veterinari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară şi 2 agenţi economici.