Tendinte Cea mai buna investitie o constituie apartamentele noi

In Bucuresti, piata locuintelor noi va cunoaste un boom in acest an. Spre deosebire de anii trecuti, dezvoltatorii imobiliari au luat ca tinta si clasa medie, adresandu-se si clientilor care se multumesc cu suprafete mai mici sau care sunt interesati mai mult de locatie decat de marimea locuintei sau de existenta unei curti.
In aceasta primavara, se afla in constructie peste 200 blocuri noi, cu apartamente de vanzare. Preturile celor existente deja pe piata sunt cuprinse intre 850 euro/mp si 2.700 euro/mp, incluzand si TVA.




Oferta este variata, pentru mai multe tipuri de “buzunare”, de la apartamente cu finisaje medii, situate in cartierele de blocuri, pana la apartamente de lux, situate in zonele rezidentiale cele mai scumpe. Pentru ca este o piata relativ noua, nivelurile de preturi variaza mult nu numai in functie de zona si finisaje, ci si in functie de constructor.
“2006 va fi anul in care se vor tranzactiona cel mai mult apartamentele noi, pentru ca exista cea mai mare cerere din partea clasei medii si pentru ca vor oferi o alternativa, preturile pe metru patrat intr-o constructie noua in aceeasi zona fiind doar cu 10% mai mari”, declara Angela Gal, director al companiei imobiliare Edil, care se ocupa de vanzarea a peste 35 de blocuri in Capitala, amplasate in zonele cele mai scumpe, precum soseaua Nordului, Alba Iulia, Eminescu, dar si Titan.


“Clientii din clasa medie doresc cladiri noi, cu apartamente moderne, finisaje de calitate, echipamente si facilitati in conformitate cu standardele actuale de viata”, declara si Silviana Badea, consultant in cadrul Departamentului Rezidential al Colliers Romania. “Anul trecut, mai multi dezvoltatori si-au anuntat planurile de a construi complexuri de dimensiuni mari, cu apartamente (sute de unitati), situate in zone secundare ale orasului. Aproximativ 4.700 de unitati vor fi livrate in urmatorii doi-trei ani”, adauga Silviana Badea.


Probabil, aceasta suma va fi depasita, firma de consultanta Colliers estimand doar piata “angrosistilor”, dar mai exista pe piata si dezvoltatori, firme de constructii sau persoane fizice care investesc direct in unul, doua, trei blocuri si le vand, dupa care, probabil, vor rula banii folositi initial. Aceasta piata s-ar putea ridica la alte cateva mii de apartamente, in urmatorii ani.
Iar o data acest carusel pornit, va fi greu de oprit, fiind de asteptat ca si alti investitori, autohtoni sau internationali, sa dea navala. Important va fi ca si cererea sa tina pasul cu oferta. Deocamdata, la mai putin de 10.000 de unitati noi in urmatorii doi ani, este inca loc destul pe piata.

Ponturi pentru o buna alegere

Pentru a avea o unitate unica de comparatie, cand aveti in fata mai multe oferte imobiliare, fiti atenti la:

• zona si vecinatati – in masura in care exista un bun acces si mijloace de transport, dar si vecini de calitate, locuinta va putea fi, sau nu, o buna investitie

• pretul pe metru patrat si ceea ce este inclus in oferta de vanzare a companiei respective – daca este inclusa sau nu TVA (19%), daca este suprafata utila sau construita (in cel de-al doilea caz, pretul creste cu minumum 20%), daca are sau nu inclus si pretul garajului


• nivelul finisajelor si al dotarilor locuintei – “la rosu” (fara finisaje, doar cu structura de rezistenta si zidarie), case cu finisaje standard (medii in ce priveste preturile materialor si echipamentelor, inclusiv pentru bai) sau case/apartamente cu bai si bucatarii complet utilate si, in extrema, finisaje de lux (cu lift interior etc., uneori si dotate si cu o parte din mobilier)

• cat de serios este constructorul si developerul -este de dorit ca acesta sa aiba si alte lucrari de referinta.

Apartamentele noi sunt crema pietei bucurestene

Preturile pe metru patrat sunt cu numai 10% mai mari ca la apartamentele vechi, din blocurile ceausiste




Un dezvoltator, Real Construction Companies Group, a lansat in luna ianuarie un proiect de trei blocuri, in zona Berceni, cu un total de 196 apartamente si a pornit contractarea la 700 euro/mp fara TVA (833 euro/mp cu TVA inclus). Cum cererea a fost mare, firma intentioneaza sa creasca progresiv preturile, la fiecare doua luni. In prezent, pretul este de circa 1.000 euro/mp.
Acest procedeu este des folosit de developeri, pentru ca un client care se plateste avans printre primii, pana la 25% din gradul de ocupare, este un client “vanat”, dar dupa, este un client “privilegiat”, pentru ca beneficiaza de o perioada mai mica de asteptare pana la terminarea locuintei.


La fel procedeaza si compania care a lansat proiectul Planorama, din zona Doamna Ghica, si toti dezvoltatorii care au de vanzare mai mult de 50 apartamente.
Dincolo de acestea, exista insa si situatii in care proprietarii sunt absurzi in ceea ce priveste formarea preturilor. In zona scoala Herestrau, exista si apartamente de circa 200 mp, cu finisaje de lux, la 1.600 euro/mp, dar si apartamente la peste 2.500 euro/mp. Unele se vand mai repede, altele mai incet, atractivitatea lor fiind data, in acest caz, si de preturi. Exista blocuri tip vila care stau pe piata gata finisate de ani buni.




Ansamblul Junior

Este unul din cele mai ieftine de pe piata.



Amplasament: intre Parcul Tineretului si zona Vacaresti, in sud


Numar apartamente: 196


Suprafete: 73-205 mp


Descriere: apartamente de doua, trei, patru si cinci camere, finisate standard, dotate cu centrala termica, tamplarie cu geam termopan, parchet laminat, frigider, aragaz, cuptor cu microunde, hota, masina de spalat, aparat de aer conditionat.


Loc de parcare subteran, inclus in pret


Pretul: 900 euro/mp fara TVA.



Titan Parc

Doua blocuri, din care unul deja vandut in zona Titan.


Amplasamentul, cu toate ca se afla in zona trei, este atractiv, fiind apropiat de parc.


Amplasament: Titan Parc


Numar apartamente: 20


Suprafete: 140-160 mp


Descriere: apartamente de patru camere, finisate standard, intr-un imobil cu patru etaje si parcare subterana


Mai sunt disponibile trei


Pretul: 1.000-1.100 euro/mp fara TVA.



French Residence

Un bloc de lux, situat intr-una din cele mai bune zone, la preturi medii spre ridicate.



Amplasament: Herastrau-Nordului


Numar apartamente: 20


Suprafete: 103-370 mp


Descriere: apartamente de doua, trei si patru camere, finisate de lux, intr-un imobil cu cinci etaje si
parcare subterana


Mai sunt disponibile zece


Pretul: 1.400-1.600 euro/mp fara TVA.



Greenfield

Intr-un viitor ansamblu de case, in zona Baneasa, se vor construi si apartamente.



Amplasament: Padurea Baneasa


Numar locuinte: 1.800


Suprafete apartamente: 59-89 mp


Descriere: Blocurile Dana vor fi cu parter si doua etaje, incadrate in viitorul complex, beneficiind de toate serviciile si facilitatile acestuia. Apartamentele vor fi de doua si trei camere.


Pretul: peste 800 euro/mp




locuinte scumpe

Pentru a merita banii, acestea trebuie sa aiba cel putin cinci atuuri: cea mai buna locatie, finisaje si echipamente de lux (de calitate superioara, nu doar care sa “ia ochii”), o arhitectura reprezentativa, facilitati in complex -paza, loc de joaca pentru copii si alte servicii conexe, si spatiu verde suficient.
In Bucuresti, cea mai buna locatie este considerata zona de nord, iar ca finisaje si echipamente, in afara de bai, bucatarii utilate, incalzire prin pardoseala, pot exista si lifturi interioare. Unul din cele mai scumpe pe metru patrat este ansamblul Nord Park Residence, cu apartamente care costa 598.000 euro, la o suprafata de 277 mp.


locuinte ieftine

Sunt apartamentele noi, din cartierele vechi de blocuri, precum Titan, Berceni, Dristor si chiar din zone semicentrale, precum Alba Iulia sau Mall Vitan. Cum in unele cazuri exista oferte de garsoniere sub 40 mp, cele mai ieftine costa circa 35.000 euro, cu TVA.

In ceea ce priveste casele in cartiere rezidentiale, cele mai ieftine sunt locuintele insiruite, din zone precum Mogosoaia sau comune mai slab dezvoltate, sau care sunt realizate cu tehnologii noi (de obicei lemn, cu panouri izolate termic cu vata minerala). Cele mai accesibile au preturi care coboara foarte putin sub 100.000 euro, cu tot cu teren (TVA inclusa).

Casele se scumpesc si indeparteaza cumparatorii

O parte din potentialii clienti se reorienteaza spre apartamente



si casele noi, in ansambluri rezidentiale, si-au imbogatit gama. Chiar daca sunt cu 20% mai scumpe decat anul trecut, din cauza cresterii preturilor materialelor de constructie, dezvoltatorii au inceput sa ia in calcul clasa medie de clienti si construiesc locuinte insiruite sau cuplate, cu suprafete mai mici, ca sa se incadreze si in bugetele acestora. Totusi, o casa intr-o zona buna si cu finisaje medii rar se mai gaseste in Bucuresti sau in zonele limitrofe la un pret sub 150.000 euro. Cu mai putini bani se pot cumpara doar apartamente in vile, case din tehnologii noi sau in zone mai departate de oras, cu infrastructura care lasa de dorit.


O tendinta noua pe aceasta piata este faptul ca au aparut dezvoltatorii care anunta proiecte de sute de case si, ca urmare, in unele cazuri, preturile sunt ceva mai scazute. Cele mai ieftine sunt vilele din lemn, in ansamblul Happy Family, din comuna Ganeasa, si casele in Complexul Rezidential Pipera, realizat de Domus Stil. Aceste case au avut cel mai mare succes din ultima perioada. Aici, casele sunt construite in sistem traditional, cu suprafete de 230 mp si costa 146.000 euro.
si pe acest segment oferta va creste, dar mai incet decat pe piata apartamentelor.




Archo Triumf

In zona Arcului de Triumf, se gasesc de vanzare mai multe cladiri de lux.



Amplasament: Zona Arcului de Triumf


Numar locuinte: 24


Suprafete: 85-120 mp


Descriere: trei cladiri de lux, cu patru etaje si sase retras, cu apartamente de trei si patru camere


Pretul: 1.500 euro/mp.



Vile Iancu Nicolae

Vilele cu arhitectura deosebita se taxeaza suplimentar si depasesc 250.000 de euro.



Amplasament: Pipera,


Iancu Nicolae


Numar locuinte: 8


Suprafete: 330 mp


Descriere: Locuintele sunt structurate pe parter cu doua etaje, finisaje de lux, terenuri aferente de 400 mp,


Pretul: 300.000-350.000 euro.



Baneasa Investment

Un cartier de 3.000 locuinte se va construi aproape de o noua zona comerciala.



Amplasament: Baneasa


Numar locuinte: 3.000


Suprafete: 95-324 mp, iar cu terase, intre 113 si 567 mp


Suprafete terenuri: 184 -1.200 mp


Descriere: cladiri cu apartamente, case insiruite si vile individuale cu finisaje de lux. In etapa I, la sfarsitul acestui an, vor fi date in folosinta 51 apartamente


Pretul: 1.500 euro/mp.



Vile Complexul Rezidential Pipera

Unul din cele mai ieftine ansambluri rezidentiale, din zona de nord, cu finisaje moderne.



Amplasament: Pipera-Tunari


Numar locuinte: 230 vile


Suprafata caselor tip B: 242 mp


Descriere: case insiruite, cu parter, etaj si mansarda si realizate din caramida. In incinta complexului se va amenaja o piscina, loc de joaca pentru copii, un minimarket, o gradinita si un teren de sport.


Pretul: 146.000 euro.