Gigantul energetic rus Gazprom a ales sa foloseasca o parte din infrastructura de transport a Bulgariei pentru dezvoltarea proiectului South Stream. Potrivit ministrului bulgar al Economiei si Energiei, Petar Dimitrov, conducta va lega Rusia de Bulgaria pe sub Marea Neagra.

Desi se bucura de alegerea rusilor, bulgarii au o problema cu conditiile pe care acestia le pun. Cea mai greu de acceptat este cea referitoare la utilizarea actualei infrastructuri de transport a gazului de pe teritoriul tarii vecine. Bulgarii doreau constructia unei conducte separate, pentru a nu permite rusilor ca prin societatea mixta care se va crea sa controleze sistemul de transport bulgaresc.

Deocamdata Gazprom se opune constructiei unui sistem separat de transport prin care sa treaca doar gazul venit prin conducta de sub mare.

Daca situatia prezentata de ministrul bulgar se va pune in practica si daca traseul va continua prin Serbia, asa cum doreste partea rusa, Romania ar putea sa ramana pe dinafara acestui proiect.