Ideea potrivit căreia asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor ar putea deveni un fel de taxă a început să prindă contur chiar şi în mintea unora dintre reprezentanţii acţionarilor PAID, compania care se ocupă cu emiterea respectivei poliţe.
Vicepreşedintele Uniqa Asigurări, Romeo Jantea, este de părere că plata poliţei de asigurare obligatorie pentru locuinţă ar putea fi inclusă lunar pe diferite facturi, similar modului în care se încasează taxa radio. “Am să vă invit pe toţi să vă gândiţi la un lucru simplu şi banal – şi dacă cineva nu ştie îi răspundem. Ştiţi cum plătim cu toţii pentru radioul public? Pentru radioul public plătim în felul următor: cine are bec, adică cine are un contract de curent electric, plăteşte în fiecare factură şi pentru radio.
Plăteşte puţin, plăteşte automat. Toată lumea care este proprietar în majoritate covârşitoare are contract pentru bec şi, dacă acolo s-ar adăuga şi cei câţiva lei – mai puţin de 5 sau mai puţin de 10 pe lună…”, a spus Jantea, luni, într-un seminar având ca temă asigurările de locuinţe. Uniqa este unul dintre cei 13 membrii ai Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor.

Soluţii  radicale

Variantă chiar mai radicală decât cea expusă de către reprezentantul Uniqa circulă de mai multă vreme în lumea asigurărilor.
Această posibilitate a fost discutată de la început, când Guvernul a conştientizat că nu mai poate susţine cu bani de la buget ajutoarele pentru oamenii afectaţi de calamităţi,  însă a avut câştig de cauză varianta cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor.
Cum PAID nu a mers foarte bine în ultima vreme(are în portofoliu doar 250.000 de asigurări dintr-un total de peste 4 milioane de poliţe de locuinţă active în România), această idee revine în actualitate. Avocatul Marius Diaconeasa, care a lucrat în trecut şi la CSA, propune în clar revenirea la un model asemănător cu cel de dinainte de 1989.
Cu alte cuvinte, prima de asigurarea să devină o taxă care să fie încasată de Fisc. În opinia lui Diaconeasa, ale cărui propuneri au fost promovate în ultima vreme în presă, această variantă este singura care ar putea funcţiona.

Când semeni furtună…

Orientarea  în cele din urmă către variante extreme a căror aplicare nu se ştie cât bine ar aduce este şi un efect al incertitudinilor care au planat încă de la început asupra funcţionării acestui Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Gândit iniţial pe o lege care obliga toţi proprietarii din România să-şi cumpere o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor emisă sub sigla PAID , afacerile Pool-ului au scăzut semnificativ şi constant după ce legea iniţială a fost modificată.
Astfel, deputaţii au decis ca persoanele care au o asigurarea facultativă în vigoare să nu mai fie obligate să cumpere şi una emisă de PAID. În cele din urmă, Pool-ul a ajuns să vândă mai puţine poliţe noi decât numărul celor care expiră iar Comisia de Supraveghere a Asigurărilor s-a gândit să intervină printr-o normă care reintroducea obligativitatea iniţială însă sub altă formă. Ideea generală era oricum că poliţa PAD era iar obligatorie.
Numai că, la doar o săptămână după CSA a luat această decizie, o companie chiar dintre cele membre PAID a obţinut anularea ei în justiţie. În acest moment se aşteaptă ca Parlamentul să decidă la forma iniţială a legii obligând toţi proprietari( cu sau fără asigurare facultativă) să aibă şi o poliţă PAID. O formă a legii a trecut deja de comisiile de specialitate.