După cum notează publicaţia, această misiune va fi un pas care ar putea conduce SUA spre capturarea sau eliminarea unui alt lider al Al Qaida – liderul militanţilor yemeniţi Anwar al-Awlaki – considerat succesorul lui Osama ben Laden, fondatorul cunoscutei reţele teroriste, ucis la 2 mai de forţele speciale americane, într-o operaţiune de tip comando, în Pakistan.
În cadrul acestei misiuni, SUA îşi rezervă dreptul de a efectua pe teritoriul Yemenului operaţiuni militare unilaterale asemănătoare celei care a permis găsirea şi eliminarea lui Ben Laden în Pakistan, văzută de autorităţile de la Islamabad ca o încălcare a suveranităţii ţării.

În acest context, WSJ aminteşte că autorităţile yemenite au permis SUA încă în 2009 să desfăşoare activităţi pe teritoriul ţării lor împotriva Al Qaida. Dar, fără a-şi divulga sursele, ziarul menţionat scrie că noua misiune a CIA are dreptul de a efectua atacuri cu rachete pe teritoriul Yemenului. În acest scop, CIA ar urma să recurgă la rachete cu focoase cu putere limitată pentru a evita victime în rândul civililor, mai scrie ziarul.

Preşedintele Barack Obama ar fi aprobat această misiune, a cărei lansare este aşteptată pentru luna viitoare, potrivit aceluiaşi ziar.

Washingtonul manifestă îngrijorare în legătură cu situaţia din Yemen, unde deja de cinci luni continuă manifestaţiile antiguvernamentale. Potrivit oficialilor americani, există semne că militanţii islamişti încearcă să ia puterea în mâinile lor în sudul Yemenului.
SURSA: Agerpres