Pentagonul plănuieşte să creeze echipe regionale alcătuite din personal militar care să ajute autorităţile civile în eventualitatea unei intensificări a epidemiei de gripă A H1N1 în această toamnă, potrivit unor oficiali din cadrul Departamentului Apărării, relatează CNN.

Această propunere urmează să fie aprobată de secretarul american al Apărării, Robert Gates şi cere forţelor de reacţie rapidă să coopereze cu Agenţia federală pentru situaţii de urgenţă.

Până în prezent nu s-a luat o hotărâre definitivă în legătură cu gradul de implicare a personalului militar, dar, potrivit unei surse, aceste echipe vor fi alcătuite din militari din rândul tuturor forţelor armate. Numărul militarilor necesari urmează să fie, de asemenea, stabilit, dar şi dacă aceştia vor proveni din rândul forţelor active, Gărzii Naţionale sau trupelor în rezervă. Potrivit planului, autorităţile civile vor menţine controlul asupra activităţii acestor echipe, potrivit oficialului citat.

Ca şi în caz de dezastru natural sau în orice altă situaţie de urgenţă, militarii vor oferi sprijin şi vor îndeplini orice sarcini care nu pot fi îndeplinite de autorităţile civile, cum ar fi, de exemplu, transportul aerian sau testarea unui număr mare de mostre virale provenind de la pacienţi infectaţi.

SURSA: Mediafax