Pentagonul s-a declarat îngrijorat joi, 13 august, de desfășurarea militară franceză în Mediterana de est în sprijinul Greciei față de revendicările de gaze ale Turciei, subliniind că intervine într-un context „nu tocmai de cooperare” între Paris și Ankara.

Armata americană este “evident îngrijorată de incidentele care se produc în Mediterana de est”, a arătat un purtător de cuvânt al ministerului american al Apărării, Jonathan Hoffman. Franța și Turcia sunt, ambele, ”aliați extrem de importanți ai NATO și am dori să vedem tensiunile scăzând”, a adăugat Jonathan Hoffman într-o conferință de presă. “Noi am vrea ca ei să continue să coopereze și să găsească soluții care nu implică necesitatea de a avea nave de război sau avioane desfășurate într-un mediu nu tocmai de cooperare”, a conchis el.

Tensiuni în creștere

Într-un context de tensiuni în creștere între Turcia și Franța, legate în special de interesele divergente în Libia, Franța a trimis „temporar” două avioane de vânătoare Rafale și două nave de război în Mediterana de est pentru a-și marca voința de a face în așa fel încât dreptul internațional să fie respectat”, a anunțat Parisul.

Cele două Rafale vor face “escală” timp de “câteva zile” la La Sude, în Creta, a arătat ministerul francez al Armatei. Ele au fost anterior în Cipru de luni până miercuri pentru manevre.

Port-elicopterului Tonnerre, care era în drum spre Beirut unde este așteptat vineri pentru a aduce ajutoare după explozia ucigașă din 4 august, i s-a alăturat joi fregata La Fayette. Cele două nave au participat la manevre împreună cu marina greacă.

Descoperirea, în ultimii ani, a unor mari zăcăminte de gaze în Mediterana de est a stimulat pofta țărilor riverane și a sporit tensiunile dintre Turcia și Grecia, ale căror relații erau punctate regulat de crize. Situația s-a deteriorat luni după ce Ankara a trimis o navă de explorare submarină, escortată de nave de război militare, în sud-estul Marii Egee, o zonă a Mediteranei disputată și bogată în zăcăminte de gaze. Marina greacă este și ea prezentă în zonă pentru “a supraveghea” activitățile turcești, potrivit Atenei, notează Le Figaro.