Vânzarea acestui pachet de acţiuni vine la două luni după ce Glencore a vândut un prim pachet de 40% din acţiunile sale la Glencore Agri către Biroul de Investiţii al Regimului de Pensii din Canada (CPPIB) pentru suma de 2,5 miliarde de dolari, şi reduce la 50,01% participaţia deţinută de Glencore la divizia sa de produse agricole.

"Această tranzacţie scoate în evidenţă valoarea superioară a Glencore Agri comparativ cu principalii săi rivalii", a declarat directorul general de la Glencore, Ivan Glasenberg.

Suma de 3,124 miliarde de dolari rezultată în urma celor două tranzacţii va fi utilizată de Glencore pentru a-şi reduce datoria netă. Compania a început să vândă active şi să-şi reducă costurile în cadrul unui program destinat reducerii datoriei nete până la 17 miliarde de dolari în acest an de la 25,9 miliarde de dolari la finele lui 2015.

Glencore a devenit un jucător important pe piaţa produselor agricole după ce în 2012 a preluat traderul canadian de cereale Viterra Inc. pentru 4,6 miliarde de dolari. Cu o reţea globală de peste 200 facilităţi de stocare şi 23 de porturi, compania cumpără produse agricole (grâu, porumb, orz, bumbac, zahăr şi biocombustibili) de la fermieri, procesatori şi alţi furnizori pe care le revinde clienţilor.

Glencore este unul dintre cei mari mari comercianţi de materii prime agricole din România.

SURSA: Agerpres