in ianuarie am avut un deces i familie pentru care ar fi trebuit sa primesc de la unitatea la care lucrez un ajutor de imormintare i valoare de doua salarii medii pe itreprindere. Am primit acest ajutor financiar, dar mi s-a impozitat. Conform OG 73/1999, art. 5 si a Normelor metodologice de aplicare, ajutorul de imormintare nu se impoziteaza.
Va solicit un raspuns referitor la legalitatea actului de impozitare a ajutorului de imormintare.
Giurca Virgil, Constanta

Intr-adevar, conform art. 5, lit. (a) si a Normelor metodologice pentru aplicarea acestei prevederi, ajutoarele de inmormantare nu sunt venituri impozabile. In consecinta, aceste venit in valoare de doua salarii medii pe intreprindere nu ar fi trebuit impozitat. Aceasta eroare poate fi rectificata la sfarsitul anului in cadrul regularizarii impozitului pe venit, cand se calculeaza impozitul pe venit pentru intregul an fiscal, tinandu-se cont de toate prevederile legale.

Lucrez la o firma de shipping privata. Salariul este exprimat i dolari, nu exista diurna, ca la firmele de shipping de stat. Firma la care lucrez nu plateste impozit pe salarii.
Avind i vedere ca lucrez i strainatate, venitul meu este impozabil? Daca da, care sunt modalitatile de micsorare a valorii impozitului pe venitul global (conturi offshore etc.)?
Gheorghe Ion, Galati

In cazul in care sunteti cetatean roman cu domiciliul in Romania, sunteti impozabil cu intregul dumneavoastra venit, indiferent din ce sursa si din ce tara. Impozitul pe venitul pe care il primiti dumneavoastra, indiferent daca este primit sub forma de salariu sau de diurna, este datorat de catre dumneavoastra personal, si nu de catre firma la care lucrati. In cazul in care omiteti sa declarati venitul dumneavoastra in Romania, comiteti o evaziune fiscala.

Sunt i concediu de maternitate. Salariul meu brut este de 1.000.000 lei.
Se impoziteaza acest venit? Daca da, care este impozitul?
Adriana Pentilescu, Bistrita Nasaud

In conformitate cu prevederile art. 22 din Ordonanta nr. 73/1999, ajutorul de maternitate este impozabil.
Salariul brut fiind 1.000.000 lei, ajutorul primit va fi de 85%, deci 850.000 lei.
Deoarece nu ne-ati dat aceasta informatie, presupunem ca este salariul de la locul de munca de baza. Dupa scaderea contributiilor obligatorii si a deducerii de baza, venitul impozabil este zero. In consecinta, chiar daca ajutorul de maternitate este impozabil, in cazul dumneavoastra impozitul este zero.

Am doua surori, de 68 si 72 de ani, fara nici un venit. Eu sunt cel care le itretine, din pensie, dar nu am acte care sa demonstreze acest lucru.
Mentionez ca sunt casatorit, iar sotia lucreaza. Pot beneficia de vreo facilitate fiscala? Ce ar trebui sa fac i acest sens?
Tarau Virgil, Braila

Pensia fiind un venit neimpozabil, pensionarii nu platesc impozit pe venituri din pensie. In consecinta, ei nu au obligativitati fiscale in ceea ce priveste pensia, astfel ei nici nu pot beneficia de inlesniri fiscale. Doar in cazul in care sotia, care are venituri din salarii, intretine cele doua surori, dansa ar putea beneficia de deduceri suplimentare pentru intretinerea surorilor sotului.
In acest scop, ea ar trebui sa anunte angajatorul ca are persoane aflate in intretinerea sa si sa inainteze documente care atesta gradul de rudenie si faptul ca cele doua persoane intretinute nu au venituri proprii. Nu este nevoie de declaratii autentificate, declaratiile olografe fiind suficiente.