Într-o mișcare inovatoare pentru transparența și accesibilitatea informațiilor despre pensii, Germania a introdus platforma digitală Rentenübersicht.de, oferind cetățenilor posibilitatea de a-și gestiona și înțelege mai bine perspectivele privind veniturile de la pensie, indiferent de vârstă.

Un instrument util pentru toate grupele de vârstă

Platforma nu este doar un instrument util pentru cei apropiați de vârsta de pensionare, ci și pentru cei mai tineri, care pot beneficia de gestionarea informațiilor despre pensii pentru a face ajustări în timp util în planurile lor de viitor. Această inițiativă promite să aducă beneficii semnificative pentru toți cetățenii germani, indiferent de vârstă, potrivit Ziarul Românesc.

De la mijlocul anului trecut, cetățenii germani au acces gratuit la Rentenübersicht.de, platformă menită să ofere o imagine generală și informații despre pensiile statutare, de companie și private. Implicând colaborarea între Ministerul Federal de Finanțe, Ministerul Muncii și reprezentanții schemelor private de pensii, această inițiativă are potențialul de a revoluționa modul în care oamenii planifică și înțeleg asigurarea veniturilor lor pe termen lung.

Thomas Neumann de la Asociația Federală a Consultanților de Pensii a subliniat beneficiile practice ale platformei, recunoscând totuși că există obstacole legate de cerințele stricte de securitate la înregistrare. Utilizatorii trebuie să dețină o carte de identitate cu funcție online activată (eID), cod fiscal, cod PIN de șase cifre și un dispozitiv cu acces la internet cu ID App2 pentru a accesa gratuit informațiile.

Germanii, îndemnați să se înregistreze fie că sunt tineri sau aproape de pensie

Platforma Rentenübersicht.de acționează doar la cerere și nu deține date personale, iar un regulament recent emis de Ministerul Federal al Muncii impune furnizorilor să se conecteze la platformă până la sfârșitul anului 2024.

Expertul în pensii subliniază importanța înțelegerii și gestionării propriilor pensii încă de la o vârstă fragedă, afirmând că responsabilitatea individuală joacă un rol crucial în ajustarea planurilor de asigurare și economisire pentru pensie.

Potrivit consilierului de pensii, toată lumea ar trebui să dezvolte un sentiment de responsabilitate cât mai curând posibil. Numai așa se pot face ajustări, în special în domeniul asigurării companiei sau pensiilor private. Așa că germanii sunt îndemnați să se înregistreze și să se gândească la propria pensie, fie că le mai lipsesc 5 sau 50 de ani.