Românii pot dobândi drepturi de pensie dacă au lucrat în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Tot ce trebuie să facă este să depună o cerere de pensionare la Casa de Pensii din ţara în care locuiesc sau din ultima ţară în care au lucrat. În cazul în care nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată, potrivit europa.eu.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiți formularul, contactați casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat.

Recomandat este să solicitați informații cu cel puțin şase luni înainte de pensionare, deoarece procedura de acordare a pensiei poate dura mai mult dacă sunt implicate mai multe țări.

Ce documente sunt necesare?

Este posibil ca documentele de care veți avea nevoie să difere de la o țară la alta. În general, trebuie să furnizați coordonatele dvs. bancare, precum și un document de identificare. Şi vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta.

Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

Cum se calculează pensia?

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări. Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE.

Pentru aceasta, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („ prestație pro-rata”).