"Avem o propunere de lege care trebuie să intre în funcţiune. Este necesară o perioadă minimă de contribuţii, fixată prin lege. Pot face parte din acest sistem agricultorii. Dar orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare să formeze un sistem va putea să îşi facă pensii ocupaţionale, aşa cum sunt cei din sistemul de militarizare, la fel medicii ar putea, dacă doresc să se constituie într-un atfel de sistem, precum şi avocaţii, magistraţii", a afirmat Mariana Câmpeanu, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a precizat că o propunere de lege specială vizează un sistem practicat în Franţa, legat de o combinaţie între contribuţia plătită şi un stimulent din partea statului.

"Există o propunere de lege specială pentru oamenii care lucrează la sate, nu doar în agricultură, un sistem care se practică în Franţa: cel legat de o combinaţie între contribuţia plătită de cel din agricultură şi un stimulent din partea statului. Dacă o persoană care lucrează în agricultura se asigură cu 10 lei la fondul de pensii, statul îi mai adaugă 10 sau 20 de lei. Banii se acumulează numai la pensii şi acest sistem dă roade foarte bune. Este o propunere care a fost abrogată de guvernul Boc. Dar dacă introducem sistemele de pensii pe conturi, s-ar putea ca aceste persoane să înceapă să contribuie. Sunt două propuneri care vor fi puse în dezbatere publică şi vom aplica rezultatul aşa cum va iesi din această dezbatere publică", a explicat ministrul Muncii.