O creştere semnificativă a costurilor de încălzire i-a determinat pe mulţi greci să treacă de la sistemele de încălzire pe bază de ulei la lemnele de foc. Însă preţul pentru folosirea unui combustibil mai ieftin este în creştere.
Tăietori de lemne ilegali fac ravagii în pădurile devastate deja incendiile din timpul verii. Poluarea provocată de fumul de lemn sufocă principalele oraşe ale ţării. Pe lângă acestea, s-a înregistrat o creştere a numărului de incendii survenite pe fondul nesupravegherii sobelor.

În capitala Atena, autorităţile au avertizat împotriva riscurilor severe pentru sănătate din cauza smogului ce se aşterne deasupra oraşului după lăsarea serii, când şemineurile şi sobele ard la capacitate maximă în locuinţe prost izolate. Principala asociaţie medicală a ţării a făcut apel la măsuri urgente în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului. Dar aceste avertismente au fost în mare parte ignorate dintr-un motiv simplu: lemnele de foc produc aceeaşi căldură ca şi uleiul pentru încălzit, la jumătate din preţ.

În ultimii trei ani, ţara a fost lovită de cea mai gravă criză financiară de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Standardul de viaţă a scăzut drastic, salariile şi pensiile au fost tăiate, iar un sfert din forţa de muncă este şomeră, efecte ale măsurilor draconice de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul salvării statului elen de la faliment.
Sursa: Agerpres