La categoria bovine de carne, de departe cel  mai admirat de vizitatorii de la INDAGRA 2012  este taurul ”Impuls”, din rasa Albastru Belgian(Blue Belgique). Adus la târg de SC Semtest Craiova, Impuls este  un adevărat ”culturist”, numai muchi. În vârstă de doar 18 luni, el cântărește deja 800 de kg, iar la vârsta de 3 ani va atinge 1.500 de kg. ”Semtest produce anual circa 350.000 de doze de material seminal, atât pentru rase de carne, cât și pentru rase de lapte, material pe care-l livrăm în 32 de județe”- ne spune reprezentantul firmei, ing. Mircea Bara, ”tatăl” lui Impuls. Pe lângă Blue Belgique, Semtest produce material seminal din alte patru rase de carne: Charolais, Piemontese, Limousin și Angus.

Rasa de carne a început să prindă teren în România, inclusiv în gospodăriile populației, și datorită celor de la firma Semtest, care a demarat producția de material seminal pentru această rasă în anul 2003. ”În primul an, am vândut doar 0,3 la sută din materialul seminal pentru rasele de carne. Exista o tradiție păguboasă, în sensul că în majoritatea gospodăriilor și chiar la unele ferme mai mici se recurgea la monta naturală, cu tauri fără valoare. În timp, oamenii au realizat avantajele creșterii acestor animale de rasă astfel că, azi, în 2012, peste 40 la sută din dozele pe care le vindem sunt din rasele de carne”- declară Mircea Bara. Din păcate, circa 70 la sută din vițeii din rasa Blue Belgique, în loc să fie crescuți și valorificați în România,  pleacă la export, în Italia, în Grecia și în alte țări, la doar 100-150 de kg. Din categoria vaci de lapte, vedeta este un exemplar din rasa Holstein Friza, adusă la târg de SC Agroindustriala Pantelimon SA. În vârstă de 6 ani, vaca dă 45 de litri de lapte pe zi.

La cai de rasă, concurență mare

La categoria cai de rasă, concurența e mai mare ca oricând la INDAGRA. 2012. Vizitatorii se opresc cu interes să-I admire pe Alex și Zeus, din rasa Frizian, pe armăsarul alb de 11 ani, Uzurela, din rasa Andaluz, sau pe armăsarul negru Roker, de 7 ani, rasa Percheron, adus de la Târgu Mureș sau pe poneii Mimi și Mimița, mamă și fiică, din rasa Welch, de  6 respectiv, 1, 6 ani.